Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът се

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът се
Коментари Харесай

НАТО одобри изпращането на френски батальон в Румъния, обмисля дислоциране на бойна група в България

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че алиансът се стреми да усили напъните си за подсилване на източния си фланг, като предизвести, че опасността от Русия се е трансформирала в " новата нормалност в Европа ", оповестява БГНЕС.

Министрите на защитата на страните от НАТО утвърдиха изпращането на батальон в Румъния, а до няколко седмици Алиансът ще реши дали да сътвори и изпрати нови бойни групи в Централна и Югоизточна Европа.

Това стана ясно на конференция на генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг. Той приказва от централата на НАТО в Брюксел, след началото на двудневна работна среща на министрите на защитата на страните от пакта.

" НАТО остава в подготвеност за разговор с Москва, към момента не е късно Русия да отстъпи от пропастта на спора ", добави Столтенберг във връзка напрежението към границата с Украйна.

" Днес министрите взеха решение да разработят разновидности за по-нататъшно подсилване на възпирането и защитата на НАТО, в това число да обмислят основаването на нови бойни групи на НАТО в Централна и Югоизточна Европа ", разяснява Столтенберг.

Той поддържа концепцията за изпращенто на френски батальон в Румъния, само че от думите му се разбра, че детайлности по тематиката ще има след седмица. Столтенберг сподели също, че Алиансът не е опасност за Русия. " Нямаме желание да разполагаме нападателни системи в Украйна ", добави той.

По неговите думи съветската страна е сложила ултиматум с дейностите си и е отправила закани към непознати страни. Затова в отрбанителен проект усилваме наличието на изток и обмисляме да го повишим в допълнение и дълготрайно, разясни Столтенберг.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР