Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг засили натиска върху Германия

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг засили натиска върху Германия
Коментари Харесай

Столтенберг засилва натиска върху Германия да увеличи разходите си за отбрана

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ускори натиска върху Германия да усили разноските си за защита в изискванията на продължаващата война на Русия в Украйна, съобщи ДПА. 

" По време на Студената война, когато управляваха Конрад Аденауер или Вили Бранд, разноските за защита бяха сред 3 и 4 % от икономическото произвеждане ", съобщи Столтенберг в изявление, оповестено през уикенда в вестници на немската Функе Медиенгрупе. 

В родната ми Норвегия, сподели той, ситуацията е сходно. " Тогава се справихме и през днешния ден още веднъж би трябвало да се оправим ". 

Столтенберг напомни решението от срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли, съгласно което 2% от брутния вътрешен артикул за военни разноски е " минимумът " - макар че Берлин продължава да не реализира тази цел.

Генералният секретар на НАТО съобщи, че чака доста съдружници да надвишават тази цел. 

Като някогашен министър-председател на Норвегия, сподели той, знае какъв брой е мъчно да се заделят повече средства за защита, когато са нужни и по-големи разноски за опазване на здравето, обучение или инфраструктура. Но в случай че напрежението нарасне, разноските за защита би трябвало да бъдат увеличени, сподели той, съобщи Българска телеграфна агенция.

Германия " към момента не е постигнала " задачата на НАТО да влага 2% от икономическото произвеждане за защита, акцентира Столтенберг, само че съобщи, че страната е " на път " да направи това.

Столтенберг беше представен да споделя, че има " голямо значение " дали страна като Германия " се придържа към тази цел или не ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР