Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще се срещне утре

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще се срещне утре
Коментари Харесай

Столтенберг ще се срещне утре в Турция с Ердоган

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще се срещне на следващия ден в Турция с президента на страната Реджеп Ердоган, военния и външния министър на южната ни съседка. Посещението е част от подготовката за срещата на върха на Алианса през юли в Брюксел, съобщи Столтенберг пред Анадолската организация.

Това е първата аудиенция на Йенс Столтенберг в Турция от септември 2016 година насам. Генералният секретар на НАТО счита, че Анкара е „ високо скъп и основен съдружник “ по доста аргументи, освен поради стратегическото си състояние. Той прикани съществуващото наличие на Алианса в Турция да бъде увеличено. Според Столтенберг Турция е значима за НАТО, само че и Алиансът е значим за Турция, защото обезпечава на страната политическа и военна поддръжка.

Йенс Столтенберг е на мнение, че Анкара способства за общата сигурност посредством присъединяване си в задачите в Афганистан и Косово и обезпечава бази и оборудване наоколо до границата си с Ирак и Сирия за битка против „ Ислямска страна “.

Генералният секретар на Северноатлантическия алианс още един път уточни, че решението дали Турция да закупи съветските ракетни комплекси С-400 е нейно суверенно. По думите му страната има основателни опасения за сигурността си по отношение на Африн.

Норвежкият политик е безапелационен, че разногласията сред Гърция и Турция би трябвало да бъдат позволени сред двете страни и това не е тематика на интервенция на НАТО.

Йенс Столтенберг посочи, че планът за европейска отбранане бива да основава спънки пред страните, които не са членки на Евросъюза и подсети, че след Брекзит 80% от бюджета на Алианса ще идва от съдружници, които не са част от Европейския съюз.

Невъзможно е да си представим отбраната на Европа без страни като Англия, Канада, Турция и Съединените щати, счита Столтенберг. Според генералният секретар на НАТО разговорът с Русия, която е комшия, е „ сложен, само че значим “. Алиансът остава отворен за логичен разговор с Москва, увери той. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР