Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че по време

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че по време
Коментари Харесай

Столтенберг: Ердоган се съгласи да пусне Швеция в НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че по време на срещата си с Реджеп Тайип Ердоган и шведския министър-председател Улф Кристерсон през днешния ден турският президент  се е съгласил да внесе в Народното събрание за ратификация протокола за приемането на Швеция в НАТО.

Това заяви Би Би Си.

" Като се има поради първостепенното значение на възпирането и защитата в евроатлантическата зона, турската страна ще показа протокола за присъединението на Швеция към НАТО на Великото национално заседание и ще работи в тясно съдействие със събранието, с цел да обезпечи ратификацията ", се споделя в изказването на Столтенберг.

От една година Ердоган блокира присъединението на Швеция към НАТО, а в понеделник ненадейно съобщи, че няма да даде зелена светлина за това, в случай че Европейският съюз не размрази договарянията за присъединение на Турция към Европейски Съюз.

Турция също по този начин упреква Швеция, че е приела кюрдски бойци.

Като един от 31-те членове на НАТО, Турция има право на вето върху присъединението на всяка нова страна към групата.

Г-н Столтенберг приказва във Вилнюс късно в понеделник, откакто беше хазаин на диалозите сред Ердоган и шведския министър-председател Улф Кристерсон преди срещата на върха на НАТО в литовската столица.

Столтенберг дефинира това като " историческа стъпка ", само че акцентира, че не може да се уточни " ясна дата " за това по кое време Швеция ще може да се причисли към военния съюз.

Ръководителят на НАТО съобщи, че " Швеция и Турция са работили в по-тясно съдействие, с цел да отговорят на законните опасения на Турция за сигурността.

Сунак желае допустимо най-скоро Швеция в НАТО

Това съобщи той пред турския президент

" Като част от този развой Швеция промени конституцията си, промени законите си, доста разшири интервенцията си за битка с тероризма против ПКК (Кюрдската работническа партия) и възобнови износа си на оръжие за Турция. "

Понастоящем Турция и Унгария са единствените две страни членки на НАТО, които към момента не са утвърдили молбата на Швеция за участие.

Блинкън настоя Турция да пусне Швеция в НАТО в този момент

Турция още не е споделила дали ще стане

Запитан за съпротивата на Будапеща, господин Столтенберг съобщи, че " Унгария даде ясно да се разбере, че няма да е последната, която ще ратифицира ".

" Мисля, че този проблем ще бъде решен ", добави той.

 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР