Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова днес Русия да

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова днес Русия да
Коментари Харесай

Столтенберг призова Русия да спазва Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прикани през днешния ден Русия да съблюдава Договора за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват (ДЛРСМО), съобщи Асошиейтед прес.

Русия наруши съглашението, като създаде и разположи ракети със междинен обхват, които са сложни за засичане и мобилни, акцентира Столтенберг в Букурещ. Той означи, че градовете в Европа са в обсега на тези съветски ракети, на които може да бъдат поставяни нуклеарни бойни глави.

Подписан през 1987 година сред Съединените щати и някогашния Съветски съюз, ДЛРСМО не разрешава производството, тестването и разполагането на крилати и балистични ракети с обхват сред 500 и 5500 километра.

Пентагонът показа информация със съдружниците на Съединени американски щати от НАТО, съгласно която новите съветски ракети "Новатор 9М729 " (SSC-8 съгласно класификацията на НАТО) нарушават ДЛРСМО. Русия твърди, че обсегът на тези ракети е по-малък от 500 километра.

Съединените щати предизвестиха, че ще стартират на 2 февруари шестмесечен развой по евакуиране от ДЛРСМО, в случай че Русия не отстрани въпросните ракети.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР