Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг представи на западните съюзници

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг представи на западните съюзници
Коментари Харесай

Столтенберг: НАТО ще укрепи източния фланг, но няма да изпраща сили в Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг показа на западните съдружници оферти за подсилване на източния фланг на Алианса.

„ Днес министрите на защитата на НАТО разпоредиха на военните командири да изготвят проекти за подсилване на източния фланг на Алианса след нахлуването на Русия в Украйна “, заяви ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг.

Ръководителят на НАТО още веднъж удостовери позицията, че Алиансът не възнамерява да изпраща сили в Украйна, откакто Полша го прикани да разположи мироопазваща задача.

„ Призоваваме Русия, президента (Владимир) Путин да изтегли силите си, само че нямаме проекти за разполагане на войски на НАТО на място в Украйна “, съобщи Столтенберг.

„ Нуждаем се от мир в Украйна, поставяме всички старания за реализиране на дипломатическо съглашение. Помагаме на Украйна, тъй като това, което ще реализиран договарянията, тясно зависи от ситуацията на бойното поле. Президентът Путин би трябвало неотложно да спре войната и незабавно да изтегли съветските сили от Украйна, да се ангажира доброжелателно с дипломация “, настоя Столтенберг.

Той заяви, че до седмици военното командване на НАТО ще приготви оферти за трайно повишение на наличието по източния фланг. По неговите думи стотици хиляди военни от НАТО са в нараснала подготвеност, 100 000 американски военни са в Европа, 40 000 бойци са на директно послушание на пакта.

„ Единството ни е по-важно от всеки път. Ще бъдат нужни по-големи вложения в защита, равни най-малко на два % от Брутният вътрешен продукт на всеки от съдружниците “, добави генералният секретар.

На 24 март ще се организира изключителна среща на върха на Алианса. Участието си в Срещата на върха на НАТО зави и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън.

„ Следващата седмица държавните и държавните ръководители на съюзническите страни от Алианса ще се съберат на изключителна среща на върха на НАТО. Тя ще бъде отдадена на непосредствения отговор на обстановката към Украйна и на измененията, които би трябвало да създадем в архитектурата на нашата сигурност в дълготраен проект “, изясни генералният секретар на НАТО.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР