Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отново се изказа в

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отново се изказа в
Коментари Харесай

Столтенберг в Берлин: Скоро ще се вземе решение за танковете

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг още веднъж се изрече в поддръжка на повече оръжейни доставки за Украйна по време на срещата си с немския боен министър Борис Писториус в Берлин през днешния ден. Същевременно той изрази схващане за изчаквателната позиция на канцлера Шолц.

Понякога е належащо малко време, с цел да се консултирате поверително със съдружниците, съобщи той.

Столтенберг приветства готовността на разнообразни страни от НАТО да доставят бойни танкове на Украйна във допустимо най-кратък период.

„ Моето обръщение е, че съдружниците би трябвало да доставят повече, да доставят по-тежко съоръжение. Оборудване, бойни системи за Украйна. Това е безусловно неотложно. Приветствам и всички известия на съдружниците по отношение на бойните танкове. “

Въпреки другите позиции във връзка с бойните танкове, той не вижда заплаха от разединение на алианса. Напротив, след началото на войната се следи " невиждано равнище на единение ".

Генералният секретар на НАТО също по този начин косвено изрази схващане за изчаквателната позиция на канцлера Олаф Шолц. Координацията и конфиденциалността в действителност са значими в тази обстановка и постоянно са по-добри от шумното обществено експлоадиране, счита Столтенберг:

" Абсолютно разбирам, че обществеността е съсредоточена върху бойните танкове. Като общоприет секретар аз би трябвало на първо място да осигуря вземането на тези решения и провеждането на всички тези съвещания. И не е наложително те да се организират обществено. Защото от време на време се оказва, че в случай че полемиките се организират поверително, това е по-продуктивно, в сравнение с в случай че всичко се прави обществено. "

Все още не е взето решение дали Германия ще достави бойни танкове " Леопард " на Украйна. Според Писториус обаче тя не е единствената страна от НАТО, която към момента желае да вземе отношение по въпроса.

„ Не става дума за различия, както неведнъж се разказва, или за това, че Германия е изолирана “, сподели той на конференция със Столтенберг.

Срещата на западните поддръжници на Украйна предишния петък в Рамщайн сподели " доста ясно ", че и други страни желаят да преценяват нещата " също толкоз деликатно ", колкото и канцлерът Олаф Шолц.

„ Ние не сме в несъгласие - това е развой ", обясни Писториус

Според него няма промяна по въпроса дали Германия ще доставя танкове " Леопард ". Въпреки това той насърчи партньорските страни, които разполагат с танкове " Леопард ", да стартират образование за главния военен танк.

" Ние не пречим на това ", сподели той.

Германия обаче ще направи това едвам откакто бъде взето решение за доставката на " Леопарди " за Украйна. Той чака това да се случи " в близко бъдеще “.

Недоразумение при инспекцията на запасите Писториус също по този начин посочи, че задачата на инспекцията на запасите не е " да се преброи какъв брой запаси имаме ".

" Знаем това ", сподели той.

Според него немското държавно управление по-скоро желае да изследва " запасите и капацитета " в оръжейната промишленост и да изследва съвместимостта на танковете " Леопард ".

Германия също по този начин започва така наречен пролетен пакет в размер на съвсем 1,1 милиарда евро. Общо Германия ще подкрепи Украйна с 3,3 милиарда евро.

По време на срещата Столтенберг похвали ролята на Германия в поддръжката на Украйна. 

" Германските оръжия избавят животи в Украйна всеки ден ", сподели Столтенберг.

И двамата подчертаха, че НАТО не би трябвало да става страна във войната.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР