Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отново призова Москва да

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отново призова Москва да
Коментари Харесай

НАТО и Европа още не виждат изтегляне, а само движение на руски войски

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг още веднъж прикани Москва да потвърди, че изтегля войските си на фона на напрежението поради скупчването на военни сили по границите на Украйна, оповестява " Ройтерс ".

" Предстои да се види дали има съветско евакуиране. Това, което виждаме, е, че те са нараснали броя на войските и са на път ", означи той при започване на двудневната среща на министрите на защитата на НАТО в централата на Алианса в Брюксел.

" Ако в действителност стартират да изтеглят сили, това е нещо, което ще приветстваме. Те постоянно са придвижвали сили напред-назад, по този начин че само това, че виждаме придвижването на частите, на бойните танкове, не удостоверява действително евакуиране ", акцентира Столтенберг.

От своя страна ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също съобщи, че макар новините за изтеглянето на Русия, НАТО и съдружниците му " към момента не са видели признаци за понижаване на войските ".

По време на речта си в Европейския парламент тя загатна, че Европейската комисия и Европейската работа за външна активност работят с всички страни членки за създаването на стабилен пакет от вероятни наказания, които директно ще бъдат ориентирани към " високотехнологични съставни елементи ", от които Русия е " съвсем напълно подвластна ".

Фон дер Лайен акцентира, че западните сътрудници са единни пред всяка опасност, при положение Русия реши да нахлуе в Украйна.

Вчера стана ясно, че Русия изтегля част от войските си, които бяха струпани от седмици край границата с Украйна, след привършване на военните учения. Днес Москва разгласи, че изтегля и войските си от Крим.

Западът обаче към момента чака признаци на огромно съветско евакуиране от района, изразявайки предпазлив оптимизъм.

Вчера президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че на границата все още има над 150 000 съветски военни.

Струпване на съветски войски в непосредственост до украинската граница породиха съмнения у Запада, че Москва възнамерява нахлуване против Украйна. Въпреки че Москва отхвърля да има подобен проект, тя се възползва от обстановката, с цел да сложи настояванията си за гаранции в областта на сигурността от страна на Запада, които включват преустановяване на възможното разширение на НАТО на изток и налагането на публично несъгласие върху опцията Украйна да се причисли към Алианса.

Въпреки всички спекулации, преди дни съветският външен министър Сергей Лавров поиска от съветския президент Владимир Путин още време за дипломация, защото съгласно него има късмет за разрешаване на рецесията в Украйна по дипломатически път. Държавният глава се съгласи.

Украинският президент Володимир Зеленски разгласи 16 февруари за Ден на единството и предизвести, че точно на този ден може да стартира съветска инвазия в страната му.

В отговор Москва разгласи, че само луди хора, лишени от морал, могат да позволен, че Русия има желание да нападне Украйна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР