Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли руското искане към

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли руското искане към
Коментари Харесай

НАТО отхвърли руското искане за отказ от обещанието за членство на Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли съветското искане към алианса да се откаже от свое решение от 2008 година, в което поема ангажимент към Украйна да стане тя един ден член на организацията, съобщи Ройтерс.

" Позицията на НАТО, когато става дума за нашите връзки с Украйна, си остава непроменена. Фундаментален принцип е, че всяка страна има правото да избира своя личен път, включително и какви сделки в региона на сигурността да са част от този път ", сподели Столтенберг.

" Отношенията на НАТО с Украйна ще бъдат решени от 30-те страни членки на алианса и от Украйна и от никой различен. Ние не можем да приемем, че Русия се пробва да откри още веднъж една система, в която огромни сили като Русия имат сфери на въздействие, където те могат да управляват и да вземат решение какво да вършат другите членове ", съобщи Столтенберг.

В същото време Украйна упрекна Русия, че е блокирала достъпа до съвсем 70 % от Азовско море към Кримския полуостров, който Москва лиши на Киев през 2014 година, съобщи ДПА.

Според украинските военноморски сили съветският военен флот, както наподобява, възнамерява образователни стрелби край украинските пристанища Мариупол, Бердянск и Хеническ. Засега няма удостоверение от страна на Москва.

В четвъртък съветската гранична защита упрекна украински боен транспортен съд, че доближава Керченския пролив без позволение. Русия загатна за " рискова провокация ", а Украйна отхвърли тези изказвания, като сподели, че корабът " Донбас " не е напускал нейните териториални води, отбелязва ДПА.

Намиращо се сред двете страни, Азовско е обвързвано чрез Керченския пролив с по-голямото Черно море на юг. През ноември 2018 година съветската гранична работа задържа три украински военни кораба, пробвали се да преминат през пролива. Русия освободи 24 украински моряци чак след месеци на договаряния. Инцидентът утежни още повече двустранните връзки, напомня ДПА.

През 2014 година Русия анексира украинския Кримски полуостров, а проруски сепаратисти превзеха територии в източната част на прилежащата страна.

Напрежението се увеличи стремглаво през последните седмици, като Киев и западните му съдружници настояват, че Москва може би възнамерява нова инвазия. Русия, която е струпала близо 100 хиляди военни в региона на границата с Украйна, отхвърля да има такива планове.

Британската министърка на външните работи Елизабет Тръс и държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън разискаха нощес обстановката в Украйна и с иранската нуклеарна стратегия, съобщи ТАСС.

" Срещнах се с държавния секретар Блинкън в Ливърпул (в навечерието на срещата на външните министри на страните от Г-7 в северозападния британски град през днешния ден и на следващия ден и) след сполучливата " Среща на върха за народна власт " (провела се онлайн по самодейност на американския президент Джо Байдън) ", написа Тръс в Туитър. Тя посочи, че двамата са разискали " поддръжката за Украйна пред лицето на съветската експанзия, значимото значение на надеждните и почтени вложения в разрастващите се страни, (както и как) да не бъде позволено сдобиването на Иран с нуклеарни оръжия ".

Държавният секретар на Съединени американски щати в това време организира първа среща с новата немска външна министърка Аналена Бербок, която зае поста в сряда. Двамата разискали съветската експанзия против Украйна, съдействието по климата и целите на немското ротационно председателство на Г-7 следващата година, заяви представителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Днес външните министри на страните от Голямата седморка ще беседват за геополитически проблеми, сигурността и икономическото партньорство. Утре към тях ще се причислят сътрудниците им от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), с цел да бъдат разисквани усилването на съдействието в Индийско-Тихоокеанския район, опазването на здравето и неравенството сред половете, отбелязва ТАСС.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР