Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг осъди безразсъдното поведение на

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг осъди безразсъдното поведение на
Коментари Харесай

Столтенберг се закани на Северна Корея

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг осъди " безразсъдното държание " на Северна Корея, като го назова Глобална опасност ", която " изисква световен отговор ", в това число и по линия на НАТО, съобщи Ройтерс. Миналата седмица Пхенян извърши шестия си и най-мощен до момента нуклеарен опит. Параметрите му приказват, че този път става дума за атомна бомба. НАТО не е директен участник в интернационалната рецесия, провокирана от поредицата от нуклеарни и ракетни тествания на Северна Корея, само че неведнъж е призовавал Пхенян да се откаже от своята ракетно-ядрена стратегия.

В изказване по английската телевизия Би Би Си през днешния ден шефът на алианса не сподели дали американската островна територия Гуам в Тихия океан попада в областта на деяние на член 5 от контракта, с който бе основан НАТО преди близо 70 година Според този член нахлуване против една страна членка се счита за нахлуване против всички, което задейства задължението за групова защита.

" Ние в този момент сме напълно фокусирани върху това по какъв начин да допринесем за спокойно разрешаване на спора ", уточни Столтенберг. В изказване също за Би Би Си и английският министър на защитата Майкъл Фалън акцентира, че боен спор би трябвало да бъде избегнат непременно.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР