Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг очаква на срещата на

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг очаква на срещата на
Коментари Харесай

НАТО решава как да приближи Украйна към военните стандарти на Алианса

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг чака на срещата на върха през юли във Вилнюс съдружниците да реализират съглашение за многогодишна стратегия, която да помогне на Украйна да се приближи към военните стандарти на Алианса, оповестява " Ройтерс ".

" Очаквам, че ще договорим многогодишна стратегия, в която ще отработим по какъв начин да помогнем на Украйна да премине от стандартите, доктрините и оборудването от руско време към тези на НАТО и да стане изцяло оперативно съвместима с военния съюз ", уточни той на срещата на върха за демокрацията в Копенхаген, в която взе присъединяване посредством видеовръзка.

По негови думи това също ще помогне на Украйна по пътя ѝ към участие в НАТО.

Киев се стреми да се причисли към Алианса и придобива съвременни западни оръжия от поддръжниците си в него, с цел да се пребори с съветската инвазия.

Столтенберг съобщи и че възнамерява да напусне поста на общоприет секретар на НАТО, когато мандатът му завърши през октомври.

През ноември предходната година Столтенберг съобщи, че причина за разглеждане на кандидатурата на Украйна за участие в Алианса е нейната победа във войната с Русия и че всички старания би трябвало да бъдат ориентирани най-вече към това. Украйна обаче изрази противоречие с тази теза.

Миналия месец Столтенберг съобщи, че вратите на НАТО остават отворени за Украйна.

Освен това той уточни, че всички страни членки на Алианса са подкрепили присъединението на Украйна, само че въпросът ще може да бъде разискван всъщност едвам след привършване на войната.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан обаче изрази противоречие с изказванието на шефа на Алианса, че всички страни членки са " за " участието на Украйна.

От своя страна, представителят на съветското външно министерство Мария Захарова разкритикува изказванията на НАТО за вероятно бъдещо присъединение на Украйна като недалновидни и рискови.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР