Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира, че обмислят предложението

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира, че обмислят предложението
Коментари Харесай

НАТО преговаря с Албания за военно-морска база около Дуръс

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разяснява, че обмислят предлагането на Албания за основаване на база на НАТО в региона на Дуръс по време на изявление за черногорски медии, оповестява албанското. През юли министър председателят Еди Рама разяснява, че страната договаря с НАТО за създаване на военноморска база в Порто Романо, близо до град Дуръс. Проектът ще бъде съфинансиран и построен в съдействие сред НАТО и Албания.

Столтенберг сподели, че НАТО договаря с Албания за базата, както и за други вложения и разполагането на войски в района. Той уточни и новата Стратегическа идея, утвърдена на срещата на върха в Мадрид, която удостоверява стратегическото значение на Западните Балкани.

" НАТО ще продължи да предизвиква стабилността, сигурността и съдействието в района, в това число ежедневните старания на КФОР, нашия щаб в Сараево и нашия офис в Белград ", сподели Столтенберг, добавяйки, че сигурността и стабилността в Западните Балкани са нужни за НАТО и за мир и непоклатимост в Европа.

Ако Порто Романо стане военноморска база на НАТО, това ще бъде втората в страната след военновъздушната база Куцова в Югоизточна Албания. Дейностите по реконструкцията започнаха през януари на стойност 50 милиона евро, като базата би трябвало да проработи през 2023 година Тя ще обезпечи предпазване на муниции и ще работи като център за зареждане с гориво.

Извършват се работи по построяването на нови складове, възобновяване на пистата и модернизирането на съществуващата контролна кула. Базата от 350 хектара сега е дом на доста излезли от приложимост МиГ, Антонов и Як-18 от руската ера.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР