Генералният секретар на НАТО се среща със Зеленски, за да обсъдят бойното поле и нуждите от боеприпаси в Украйна

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се срещна с украинския
Коментари Харесай

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се срещна с украинския президент Володимир Зеленски, за да обсъдят статута на война и нужди от войски

От ХАННА АРХИРОВА Associated Press 28 септември 2023 г., 8:26 AMU Западните съюзници на Украйна за подпомагане на планирането и провеждането на ракетния удар миналата седмица по щаба на Черноморския флот на анексирания Кримски полуостров.

Зеленски каза, че Столтенберг се е съгласил да положи усилия да накара членовете на НАТО да помогнат за предоставянето на допълнителни системи за противовъздушна отбрана за защита на електроцентралите и енергийната инфраструктура на Украйна, които бяха сериозно повредени при безмилостни и смъртоносни атаки от Русия през последните години зимата. Той също така напомни на генералния секретар за постоянните атаки, които често удрят цивилни райони, включително 40 атаки с дронове за една нощ.

„Пред лицето на такива интензивни атаки срещу украинците, срещу нашите градове, нашите пристанища, които са от решаващо значение за глобалната продоволствена сигурност, ние се нуждаем от съответния интензитет на натиск за Русия и укрепване на нашата противовъздушна отбрана“, каза Зеленски. „Светът трябва да види как Русия губи скъпо, така че нашите споделени ценности в крайна сметка да надделеят.“

Столтенберг каза, че НАТО има договори за 2,4 милиарда евро (2,5 милиарда долара) в боеприпаси за Украйна, включително 155 mm гаубични снаряди, противотанкови управляеми ракети и танкови боеприпаси.

„Колкото по-силна става Украйна, толкова по-близо сме до края на Русия агресия", каза Столтенберг. „Русия може да сложи оръжие и да прекрати войната си днес. Украйна няма тази възможност. Капитулацията на Украйна не би означавала мир. Това би означавало брутална руска окупация. Мирът на всяка цена би бил никакъв мир .”

В сряда говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза, че атаката срещу щаба на Черноморския флот в Крим е била координирана с помощта на САЩ и Великобритания. агенциите за сигурност и че сателитите на НАТО и разузнавателните самолети също са изиграли роля.

Украйна заяви, без да предоставя подкрепящи доказателства, че атаката е убила 34 офицери и ранила 105 други. Но също така се твърди, че е убил командира на флота адмирал Виктор Соколов, който беше показан по руската държавна телевизия в сряда да говори с репортери в черноморския град Севастопол.

Непотвърдени новини съобщават, че ракетите Storm Shadow, предоставени на Украйна от Обединеното кралство и Франция, са били използвани при атаката срещу инсталацията на руския флот. Министерството на отбраната на Обединеното кралство, което в миналото е отказвало да обсъжда въпроси, свързани с разузнаването, не коментира забележките на Захарова.

Срещата със Столтенберг дойде същия ден френският министър на отбраната Себастиен Лекорню посети мемориалната стена, която почита загиналите войници в Киев, а на следващия ден министърът на отбраната на Обединеното кралство Грант Шапс се срещна със Зеленски, за да потвърди отново подкрепата на Обединеното кралство за Украйна и обеща да предостави повече боеприпаси, докато контраофанзивата на Киев напредва към сезона, когато влажното и студено време може да забави напредъка.

Шапс, който приюти украинско семейство в дома си в продължение на една година, каза, че той лично е бил наранен от това, което изтърпя страната.

„Нашата подкрепа за вас, за Украйна остава абсолютно ненарушена“, каза Шапс във видео, публикувано от Зеленски. „Стоим рамо до рамо с вас. Чувстваме болката ви от случилото се и искаме да видим решение, което е решението, което искате и изисквате.“

Зеленски настоя Украйна да се присъедини НАТО, но на годишната среща на върха на организацията това лято в Литва членовете на трансатлантическия военен алианс обещаха повече подкрепа за Украйна, но не отправиха покана към страната да се присъедини към алианса.

Лидерите на НАТО казаха по време на срещата на върха, че ще позволят на Украйна да се присъедини към алианса, „когато съюзниците са съгласни и са изпълнени условията“. Те също така решиха да премахнат пречките по пътя на членството на Украйна, за да може тя да се присъедини по-бързо, след като войната с Русия приключи.

Зеленски каза в четвъртък, че Украйна работи по план, който ще очертае практически стъпки за Украйна за привеждане в съответствие с принципите и стандартите на НАТО.

„И е много важно, че съюзниците се съгласиха Украйна да няма нужда от план за действие за членство в НАТО“, каза Зеленски.

___

Брайън Мели допринесе за този доклад от Лондон.

___

Следете отразяването на войната от AP на https://apnews.com/hub/russia-ukraine

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР