Генералният секретар на НАТО предупреди Русия, че алиансът застава до

...
Генералният секретар на НАТО предупреди Русия, че алиансът застава до
Коментари Харесай

НАТО предупреди Русия, че застава зад Украйна

Генералният секретар на НАТО предизвести Русия, че алиансът застава до Украйна на фона на огромната и необикновена централизация на съветски войски по границите на Украйна, съобщи „ Ройтерс “.

Подчертавайки, че най-важното в този момент е да се предотврати излизане на обстановката отвън надзор, Йенс Столтенберг прикани Русия да бъде транспарантна във връзка с военните действия, да понижи напрежението и да предотврати ескалация.

„ Трябва да сме реалисти във връзка с провокациите, пред които сме изправени. И това, което виждаме, е доста, огромно струпване на съветска войска “, разясни Столтенберг по време на конференция с украинския външен министър Дмитро Кулеба в Брюксел.

Той сподели, че не желае да спекулира за желанията на Москва, само че добави, че се вижда необикновена централизация на войски „ и знаем, че Русия е била подготвена да употребява тези типове военни качества преди, с цел да организира нападателни дейности против Украйна “.

Движенията на съветските войски през последните дни провокираха опасения от възможна офанзива. Русия отхвърли сходни догатки като подстрекателни и се оплака от възходящата интензивност на НАТО в района.

Страната анексира Крим от Украйна през 2014 х. и споделя, че водите към него в този момент принадлежат на Москва, въпреки че множеството страни не престават да признават полуострова като украински.

Подкрепени от Русия сепаратисти поеха контрола над източния район Донбас през същата година и бойци от двете страни не престават постоянно да бъдат убивани в спорове там.

Натрупването на военни по границата, които по оценка на Украйна от предходната седмица наброяват 100 хиляди души, е рисково съгласно Столтенберг, тъй като понижава времето за предизвестие, в случай че Русия реши да „ организира военна нападателна акция против Украйна “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР