Генералният секретар на Мюсюлманската световна лига Мохамед Ал Иса Шефът

...
Генералният секретар на Мюсюлманската световна лига Мохамед Ал Иса Шефът
Коментари Харесай

Саудитска мюсюлманска институция: Мисията ни е да унищожим екстремистката идеология


Генералният секретар на Мюсюлманската международна лига Мохамед Ал Иса

Шефът на основана в Саудитска Арабия организация, която от десетилетия имаше за задача да популяризира строгата уахабитска форма на исляма по света, сподели, че тези времена са завършили и в този момент фокусът е върху унищожаването на екстремистката идеология.

Бившият правосъден министър (на кралството) Мохамед Ал Иса, назначен доскоро повече от година за общоприет секретар на Мюсюлманска международна лига (МСЛ), основана в Мека, сподели пред Ройтерс по време на обиколка из Европа, че неговата организация няма повече да бездейства и да разрешава на исляма да бъде взиман за пленник от екстремисти.

Стремежът към по-умерен ислям е в основата на напъните на престолонаследника принц Мохамед бин Салман да модернизира кралството, което финансира групи, ръководени от организацията, и да се придържа към по-открита и толерантна интерпретация на исляма.

Амбициозният млад принц към този момент предприе някои стъпки към облекчение на извънредно прецизните обществени ограничавания в Саудитска Арабия, като понижи ролята на религиозната нравствена полиция, разреши обществени концерти и разгласи проекти да се позволи на дамите да карат от идната година.

" Миналото, и това, което се споделяше, към този момент са зад тила ни. Случвалото се в предишното и методът, по който действахме тогава, не подлежат на спор ", сподели Иса в изявление предходната седмица. " Трябва да скъсаме с екстремисткото мислене посредством работата, която вършим. Трябва да сложим точка на религиозните крайности и на екстремизма, който е изходна точка на тероризма. Това е задачата на Мюсюлманската международна лига. "

Стожер на уахабизма

Саудитска Арабия използваше МСЛ за експорт на своята прецизна уахабитска версия на исляма, наложена през 1962 година като бариера пред радикалните всемирски идеологии. Мисионерската асоциация управлява джамиите и ислямските центрове по света, които съгласно критици проповядват ненавист и назадничавост към други верски общности и религии - обвиняване, което групировката отхвърля.

Иса сподели, че МСЛ отсега нататък ще бъде доста по-активна и ще се бори с всевъзможни признаци на екстремизъм в сферите, в които работи, а също и когато узнае за всевъзможни други школи, центрове или джамии, в които се проповядва екстремистка идеология.

Макар че отхвърли да влезе в детайлности, седмица по-рано той бе в Женева, където даде обещание да реформира най-голямата джамия в града, откакто френските и швейцарските управляващи показаха угриженост, че тя се е трансформирала в котило на екстремисти. Джамията се финансира от МСЛ.

" Всеки път, когато забележим сходно известие, няма да стоим със скръстени ръце, а ще създадем всичко по силите ни да унищожим тази идеология ", сподели посредством преводач 52-годишният Иса.

" Само истината "

Работим и ще продължим да работим за филтриране на исляма от екстремизма и от подправените му тълкувания, с цел да му дадем верните тълкувания ", сподели той. " Само истината може да разгроми това и ние представляваме истината. "

Появата на " Ислямска страна " в Сирия и Ирак с нейните хиляди задгранични бойци сподели по какъв начин Европа е станала хранителна среда за ядосани и неукрепнали хора, които се обръщат към радикалния ислям. Серията от терористични набези във Франция от 2015 година насам бе дело на френски мюсюлмани.

Иса сподели, че част от работата му е да преодолява компликациите, които мюсюлманите може да срещат в адаптирането на тяхната вяра към немюсюлманските страни.

" Ние се опитваме да дадем отговори, с които да се противопоставим на послания, които трансформират лицето на исляма. Искаме да предлагаме същинското пояснение на свещените текстове, които са " взети за заложници " и се поясняват неправилно ", уточни той.

Иса добави, че като част от тези старания той работи и с други вероизповедания. След като ливанският маронитски патриарх направи историческо посещаване в Рияд предходната седмица, Иса посети висши религиозни чиновници в знаковата парижка катедрала " Нотрдам ", само че и Главната парижка синагога.

" Ние имаме обща цел - да сложим завършек на омразата ", сподели той. " Мюсюлманската международна лига има вяра, че ние сме в положение да създадем това, а и религиите имат задоволително огромно въздействие да го наложат. "

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР