Генералният секретар на Християндемократическия съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер спечели битката

...
Генералният секретар на Християндемократическия съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер спечели битката
Коментари Харесай

Анегрет Крамп-Каренбауер пое лидерството на ХДС от Ангела Меркел

Генералният секретар на Християндемократическия съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер завоюва борбата и оглави партията, откакто канцлерът Ангела Меркел разгласи, че се отдръпва от поста.
Наричана известно АКК, Крамп-Каренбауер съумя да изпревари главния си съперник - корпоративният юрист Фридрих Мерц и получи поддръжката на 51,5% от делегатите на партийния конгрес, предадоха международните организации, представени от БГНЕС.
Меркел съобщи юздите на Християндемократическия съюз в петък след съвсем две десетилетия. Резултатът от конкуренцията се очакваше да бъде от решаващо значение за вземането на решение дали Меркел, най-влиятелният водач на Европа, може да осъществя декларираната цел да приключи четвъртия си мандат през 2021 година и по-късно да остави политиката.
Крамп-Каренбауер завоюва трагичния избор на конгреса на ХДС с 517 гласа, като основният ѝ съперник Фридрих Мерц остана втори с 482 подадени бюлетини. Новата партийна лидерка има намерение да укрепи ХДС и да му възвърне позицията на същинска всеобща партия. Дигитализация, мощна страна, сигурност за служащите – това са централните тематики на АКК.

Анегрет Крамп-Каренбауер, която дълги години беше министър-председател на Саарската провинция, а неотдавна е Генерален секретар на ХДС, е омъжена и майка на три деца. Съпругът ѝ се отхвърли от професионална кариера, с цел да се грижи за децата и да я подкрепя в политическата ѝ кариера. АКК обича да кара мотоциклет и постоянно може да бъде забелязана измежду публиката на футболни и хокейни мачове.
По икономическите въпроси тя споделя възгледите на лявото крило на ХДС и е корав покровител на минималната заплата. Преди националните избори през 2013 година тя предложи най-високата данъчна ставка да бъде вдигната на 53 %, заради което Райнер Брюдерле от свободните демократи я назова " социалистка, преоблечена в черно (цвета на ХДС) ".
По публичните въпроси обаче тя е консервативна - опълчва се на рекламирането на абортите, а през 2015 година провокира несъгласие, като сподели, че разрешаването на еднополовите бракове може да отвори вратата за блудничество и многоженство.
Меркел (на 64 г.) се отдръпва от управлението на ХДС след серия от неуспехи на изборите, имащи своите корени в разногласия по отношение на демократичната ѝ политика за бежанците. " Надявам се, че излизаме от тази партийна конференция добре екипирани, стимулирани и обединени ", сподели Меркел, откакто одобри аплодисменти от делегатиje в Хамбург, доста от които държаха надпис " Благодаря, шефе! ".
" Убедена съм, че ще успеем "
Меркел управлява Германия от 2005 година насам и непрекъснато измества партията си към политическия център. По-щедър фамилен отпуск, излизане от нуклеарната енергетика и прекратяването на наложителната военна работа, са измежду подписаните от нея политики.
Някой търси възмездие
Докато на АКК, която е на 56 години, се гледа като на страж на огъня и наподобяваща на Меркел с компромисна политика, 63-годишният Мерц е станал факел за тези, които търсят по-решителна разлъка с канцлера.


" Времето на Меркел като че ли завършва, " сподели политическият публицист и биограф на АКК Кристина Дунц. " Мерц би могъл да се изкуши да види отмъщението си и да се нахвърли към властта (още през идната година) ". Тази седмица Мерц, който упорства при съществуването на широкоразпространен песимизъм, че може да работи добре с Меркел, завоюва поддръжката на могъщия някогашен финансов министър Волфганг Шойбле, в този момент ръководител на Народното събрание.
Смята се, че двамата мъже от години хранят неодобрение против канцлера, откакто беше осуетена упоритостта на Шойбле да стане немски президент и желанието на Мерц да остане водач на парламентарната група на ХДС преди няколко години.
" Маневрирарено на Шойбле демонстрира, че ХДС на остарялата Германия се пробва да се завърне ", разяснява по-рано списание „ Шпигел “. " Това е ХДС на годините на (бившия канцлер Хелмут) Кол, в които мъже като Шойбле и Мерц са излайвали заповеди като военни офицери, а дамите нормално са правили кафе ", пишат още немските ежедневници.
Вестник „ Зюддойче цайтунг “ означи даже, че ходът на Шойбле е сигнал, че дългогодишните разделения в ХДС, леко прикрити от единството зад Меркел, могат да излязат на повърхността след партийната конференция. " ХДС от годините на Меркел се разпада ", написа в изданието. “Сформират се противоположни лагери”.

Махане на задръжките
Смята се, че АКК има мощна поддръжка от Меркел, само че доста ще зависи от това какъв брой бездънен и необятно публикуван е копнежът за мощен закостенял профил. Министърът на стопанската система Петер Алтмайер, непосредствен съдружник на Меркел, подлага на критика откровената поддръжка на Шойбле за Meрц като причиняваща ерес и сложи тежестта си зад AKK като умерена мощ, която може да защищити гласоподавателите от превъртане към крайности.
" Тъй като Волфганг Шойбле към този момент изостави задръжките, мога да кажа, че съм уверен, че Анегрет Крамп-Каренбауер има най-хубавата опция да сплоти ХДС и да завоюва изборите ", сподели по-рано Алтмайер пред районния вестник “Райнише пост “.
Сега Анегрет Крамп-Каренбауер ще се изправи пред големи провокации за партията, която понастоящем притегля към 30% от гласовете, надалеч под към 40%, на които се радваше по време на разцвета на Меркел. Тя има намаляваща поддръжка вдясно, заради оттичането на гласоподаватели към антиимиграционна партия Алтернатива за Германия, и от ляво поради възраждащите се Зелени.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР