Главният прокурор Мерик Гарланд казва, че „никой“ не му е казал да повдигне обвинение срещу Тръмп

...
Генералният прокурор Мерик Гарланд каза пред Конгреса в сряда, че
Коментари Харесай

Генералният прокурор Мерик Гарланд каза пред Конгреса в сряда, че „никой“ не му е казал да повдигне обвинение срещу бившия президент Доналд Тръмп, след като Тръмп заяви в интервю, че Президентът Байдън каза на Гарланд да го обвини.

Гарланд, свидетелствайки пред водената от републиканците съдебна комисия на Камарата на представителите за първи път, откакто специалният прокурор Джак Смит обвини Тръмп в два случая това лято, подчерта независимостта както на Смит, така и на Министерството на правосъдието. Тръмп в интервю за "Meet the Press", излъчено в неделя, твърди, че г-н Байдън е казал на Гарланд да повдигне обвинение срещу Тръмп.

„Байдън обвинения. Извинете, Байдън политически обвинения. Той каза на главния прокурор –“ каза Тръмп пред Кристен Уелкър от NBC, която го прекъсна. „—той каза на главния прокурор: „Обвинете го.“

работа с класифицирани документи, а другото, предполагаемите му действия, за да остане на поста, след като загуби президентските избори през 2020 г.

Гарланд беше изправен пред множество въпроси от групата, ръководена от републиканеца от Охайо Джим Джордан, относно начина, по който Министерството на правосъдието се справи с разследването и обвиненията срещу Хънтър Байдън, както и наказателното преследване от Министерството на правосъдието на бивш президент. „Има едно разследване, защитаващо президента Байдън, има друго срещу президента Тръмп“, твърди Джордан.

Гарланд настоя за независимостта на Министерството на правосъдието.

"Както самият президент каза и аз потвърждавам днес, аз не съм адвокат на президента", каза Гарланд. „Ще добавя, аз не съм прокурор на Конгреса.“

Джордан предположи, че американският прокурор Дейвид Вайс, назначен за специален адвокат в разследването на Хънтър Байдън и номиниран преди години от Тръмп, е благосклонен към Байдън . Очаква се Хънтър Байдън да се пледира за невинен по федерални обвинения за притежание на оръжие, след като предварителната сделка за признаване на вината се разпадна в съда по-рано това лято.

Но Гарланд свидетелства: „Никой, когото познавам, не е говорил с Белия дом относно случая Хънтър Байдън.“

Републиканците нападнаха Гарланд за това, че не е предложил повече информация за случая Хънтър Байдън, на което Гарланд отговори: „Умишлено не съм се ангажирал с фактите по случая, не защото се опитвам да се измъкна от отговорност, но защото се опитвам да преследвам отговорността си."

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР