Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус призова

...
Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус призова
Коментари Харесай

Шефът на СЗО: Производителите на ваксини да дават приоритет на COVAX, а не печалбата на акционерите

Генералният шеф на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус прикани прозиводителите на ваксини, които са утвърдени за приложимост от СЗО, да дават приоритет на програмата за еднакъв достъп COVAX, а не облагата на акционерите.

Коментарът му идва, откакто организация утвърди за незабавна приложимост имунизацията COVAXIN, разработвана от индийската биотехнологична компания Bharat Biotech.

„ В сряда разрешихме за незабавна приложимост Covaxin, която стана осмата ваксина, получила утвърждение от СЗО за сигурност, резултатност и качество “, разяснява той по време на конференция в Женава.

По-рано тази седмица техническата консултативна група, свикана от СЗО и формирана от регулаторни специалисти от целия свят, стигна до заключението, че имунизацията „ дава отговор на стандартите на СЗО за отбрана против COVID-19, че изгодите от имунизацията надалеч надвишават рисковете и имунизацията може да се употребява световно “.

„ Продължаваме да призоваваме производителите на ваксини да приоритизират COVAX, а не облагата на акционерите. Насърчаваме всички производители, които не са получили утвърждение за незабавна приложимост, да се свържат със СЗО, с цел да дискутираме по какъв начин може да ускорим процеса “, сподели Гебрейесус.

По думите му продажбата на ваксини за страни, които към този момент са ваксинирали повече от 40% от популацията си, би трябвало да бъде замразена, до момента в който COVAX не получи нужният брой препарати, с цел да помогне на останалите страни да реализират сходно равнище на отбрана.

Досега по-бедните страни са получили единствено 0,4% от създадените ваксини в света, до момента в който популацията им възлиза на към 9% от международното. Производителите изясняват, че тези страни не са поръчвали никакви ваксини, само че Гебрейесус възрази, че те разчитат на схемата COVAX, с цел да ги получат.

„ Двадесет и два месеца, откакто бе регистриран първият случай на COVID-19, и близо година след появяването на имунизациите, броят на новозаразените и смъртните случаи от COVID-19 още веднъж нараства. В моно страни се следи липса на интензивни кревати и консумативи, а здравните служащи са претрупани. Нека бъда доста явен: това не би трябвало да се случва. Имаме всички принадлежности, с цел да предотвратим разпространяването и да спасим животи. Продължаваме да призоваваме всички страни да се възползват от тези принадлежности “, сподели Гебрейесус.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР