Генералният директор на Международната организация за атомна енергия (МААЕ) Рафаел

...
Генералният директор на Международната организация за атомна енергия (МААЕ) Рафаел
Коментари Харесай

Шефът на МААЕ пристигна в Техеран за разговори на високо равнище

Генералният шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси е на посещаване в Иран за диалози с представители на управляващите, откакто в страната бяха открити следи от уран, обогатен до високо ниво.

Гроси дойде през днешния ден в столицата Техеран, оповестиха ирански държавни медии, съобщи Българска телеграфна агенция. На летището той бе посрещнат от Бехруз Камалванди, представител на Иранската организация за атомна сила.

Западни дипломати споделят, че Гроси желае да договаря за по-интензивни инспекции на нуклеарните уреди в Иран от страна на МААЕ, откакто Техеран неотдавна усили дейностите си по обогатяване на уран. Очаква се той да се върне във Виена на следващия ден.

Съединени американски щати и Израел показаха неотдавна безпокойствие, че Иран би могъл да употребява уран, с цел да създаде нуклеарни оръжия.

Гроси заяви във вторник, че инспектори от МААЕ са разкрили в иранския под земята обект Фордо следи от уран, обогатен до съвсем 84 % - малко под нивото от 90 %, належащо за изработката на атомна бомба.

Сега МААЕ желае да изследва дали високото равнище на обогатяване на урана е достигнато умишлено или е станало по простъпка, както обявиха ирански представители, отбелязва ДПА.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР