Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел

...
Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел
Коментари Харесай

Генералният директор на МААЕ призова: Нужни са спешни консултации по повод Запорожката АЕЦ

Генералният шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси, съобщи през днешния ден, че има подготвеност да посети Украйна и Русия тази седмица, с цел да продължи консултациите за основаване на зона за сигурност към Запорожката атомна електроцентрала, съобщи Франс прес.

" Тази война би трябвало да спре. Но преди този момент, би трябвало да създадем всичко по силите си, с цел да избегнем нуклеарен случай, който би добавил една покруса към страданието ", разгласи Гроси при откриването на годишната генерална конференция на МААЕ във Виена.

Запорожката АЕЦ, която е и най-голямата в Европа, беше окупирана от съветските войски на 4 март, малко след нашествието в Украйна, а през последните месеци неведнъж беше обект на обстрели.

" Трудно е да се повярва, само че е истина ", акцентира генералният шеф, който посети централата при започване на септември и разполага с двама специалисти на място. " Ако нещо се случи, бихме могли да виним за една нуклеарна злополука само нашето безучастие ", добави той.

Гроси приканва да се сътвори зона за сигурност към оборудването с ангажимент на двете страни " да не нападат или обстрелват централата ". " Това е допустимо и би трябвало да се случи. Готов съм да продължа консултациите в двете страни тази седмица, с цел да защитим централата " и " да се стабилизира тази неприемлива обстановка ", сподели той.

Директорът на организацията на Организация на обединените нации беседва по тематиката предходната седмица, в границите на годишната сесия на организацията в Ню Йорк, с съветския външен министър Сергей Лавров и украинския му сътрудник Дмитро Кулеба.

Украйна, от своя страна, приканва за евакуиране на съветските елементи, както удостовери през днешния ден от трибуната нейният представител, предупреждавайки за " нуклеарна злополука с световни последици ". Много страни, сред които Франция, също осъдиха " милитаризацията " на централата от страна на Русия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР