Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел

...
Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел
Коментари Харесай

Шефът на МААЕ: Около Запорожката АЕЦ трябва незабавно да бъде създадена зона за сигурност


Генералният шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси съобщи през днешния ден, че в региона на Запорожката АЕЦ би трябвало незабавно да бъде основана зона за сигурност, с цел да се избегне нуклеарен случай, оповестява Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 6910
В изказване, поместено на уеб страницата на организацията на Организация на обединените нации за нуклеарен контрол, той споделя, че е научил от инспекторите на МААЕ, които са на място, за " сериозната обстановка " към електроцентралата, зародила през миналата нощ. Гроси показва, че термалната електроцентрала в град Енергодар е развалена от обстрел и в целия град няма електричество, а също настоящи тръбопровод и канализация. Предвид продължаващия обстрел, продължава Гроси, има дребна възможност за възобновяване на електроподаването от развалената Топлоелектрическа централа.

В резултат операторът на Запорожката АЕЦ, също лишена от ток, обмисля да спре единствения настоящ реактор и по този начин цялата централа ще зависи от аварийните дизелови генератори, които да подсигуряват нейната сигурност и несъмнено действие. Впоследствие операторът на АЕЦ-а няма да може да рестартира реакторите, в случай че не бъде възобновено надеждното подаване на електричество, заключава Гроси.

По думите му тази нестабилна обстановка е " изцяло неприемлива и не може да остане по този начин ". " Затова  настоятелно приканвам за неотложно преустановяване на всевъзможен обстрел в цялата зона. Само това ще подсигурява сигурността и сигурността на личния състав и ще разреши за стабилно възобновяване на електроподаването за Енергодар и за нуклеарната електроцентрала ", декларира генералният шеф на МААЕ.

Според Гроси " това трагично развиване демонстрира абсолютния императив за основаване в този момент на зона за нуклеарна сигурност и отбрана на сигурността ", което е " единственият метод да не се надигнем пред нуклеарен случай ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР