Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел

...
Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел
Коментари Харесай

Шефът на МААЕ с екип пътува към Запорожката АЕЦ

Генералният шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси заяви в Туитър, че е на път за украинската Запорожка АЕЦ, съобщи Франс прес. В последната седмица централата бе обстрелвана и това породи опасения, че може да се стигне до огромна нуклеарна злополука. Киев и Москва взаимно се упрекват за обстрела на централата.

" Дойде този ден. Мисията на МААЕ към този момент е на път за Запорожката централа. Трябва да защитим сигурността на Украйна и на най-голямата (ядрена) централа в Европа ", написа Гроси в Туитър и посочи, че специалистите на интернационалната организация ще дойдат в централата тази седмица.

На фотографията към известието шефът на МААЕ театралничи с екип от десетина души с шапки и жилетки с логото на организацията на Организация на обединените нации.

Първоначално Украйна се притесняваше, че сходна задача на МААЕ може да легитимира окупацията на АЕЦ в очите на интернационалната общественост, само че в последна сметка поддържа концепцията. С оглед рисковата обстановка президентът Володимир Зеленски прикани в петък МААЕ да изпрати допустимо най-бързо свои специалисти.

Владимир Путин се съгласи задачата да мине през Украйна, а не през Русия, както настояваше изначало. Елисейският замък заяви за това в средата на август след диалог по телефона сред френския президент Еманюел Макрон и съветския държавен глава.

Запорожката АЕЦ, където се намират 6 от 15-те украински реактора, бе окупирана от съветските войски при започване на март, малко след нападението против Украйна на 24 февруари. Днес близо до нея минава линията на фронта в южната част от страната.

В четвъртък Киев заяви, че заради развалени далекопроводи централата е изключена от електрическата мрежа на страната. На другия ден обаче тя още веднъж бе обвързвана с мрежата. В събота украинският оператор " Енергоатом " предизвести за заплаха от приключване на радиация и пожар след нови удари наоколо до комплекса.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР