Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел

...
Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел
Коментари Харесай

Иран заплашва да изключи камерите за наблюдение в ядрените си обекти

Генералният шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси се срещна през днешния ден в Техеран с ирански представители в опит да резервира опцията инспектори на Организация на обединените нации да следят нуклеарната стратегия на Иран, който заплашва да изключи камерите за наблюдаване в нуклеарните си обекти, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки AP.

Посещението на шефа на организацията на Организация на обединените нации за нуклеарен контрол става по време, когато Иран се пробва да оказва напън върху Европа и новото американско държавно управление на Джо Байдън Съединени американски щати да се върнат в нуклеарната договорка от 2015 година, откакто през 2018 година предходният президент Доналд Тръмп изтегли едностранно страната от съглашението с Иран и възвърне американските наказания против него.

Външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф съобщи, че макар визитата на Гроси камерите на МААЕ ще бъдат изключени по силата на закон, признат от иранския парламент. " Това не е краен период за света. Това не е ултиматум ", сподели Зариф в изявление за държавната телевизия Прес ТВ, излъчено по време на визитата на шефа на МААЕ. Министърът разясни, че става дума за " вътрешен въпрос сред Народното събрание и държавното управление ", като добави, че в Иран има " народна власт " и " законите би трябвало да се ползват ".

Съгласно разпоредбите на съглашението с Иран МААЕ " събира и проучва стотици хиляди изображения, регистрирани всеки ден от нейните високотехнологични камери, заяви през 2017 година организацията на Организация на обединените нации. Тогава от МААЕ споделиха, че организацията е сложила " 2000 пломби за сигурност на нуклеарни материали и съоръжение ". Базираната във Виена МААЕ не отговори през днешния ден на запитването за коментар във връзка думите на Зариф. По-рано тази седмица организацията разгласи, че визитата на нейния общоприет шеф цели " реализиране на взаимно единодушие " да продължат инспекциите, както до момента. Днес Рафаел Гроси се срещна и с Али Акбар Салехи, началник на иранската нуклеарна стратегия за цивилен цели.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР