Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) пристигна

...
Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) пристигна
Коментари Харесай

Директорът на МААЕ на мисия в Украйна заради опасността за атомните централи

Генералният шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) дойде в Украйна, с цел да беседва с висши държавни чиновници за оказване на поддръжка за гарантиране на сигурността на нуклеарните уреди в разкъсваната от война страна.

Рафаел Мариано Гроси, представен от Българска телеграфна агенция, съобщи, че спорът " излага на невиждана заплаха украинските атомни електроцентрали и други уреди с радиоактивни материали ".

" Трябва да предприемем незабавни дейности, с цел да сме сигурни, че те могат да продължат да работят безвредно и несъмнено, и да понижим риска от нуклеарна повреда, която може да има тежки последствия за здравето и околната среда както в Украйна, по този начин и отвън нея. "

В рамките на визитата си Гроси ще посети една от атомните електроцентрали в страната.

Украйна има една от най-големите стратегии за нуклеарна сила в Европа с 15 реактора в четири нуклеарни централи, които създават съвсем половината от електрическата енергия в страната, съгласно Световната нуклеарна асоциация.

През 1986 година атомната електростанция в Чернобил се случи повреда, която се счита за най-тежката в нуклеарната енергетика до момента.

" Вече имаше няколко сходни случая ", сподели Гроси.

От началото на нашествието съветските сили са поели контрола над площадката в Чернобил и над централата в Запорожие.

" Не можем да си позволим да губим повече време. Този спор към този момент предизвиква невъобразимо човешко страдалчество и опустошения. Експертизата и опциите на МААЕ са нужни, с цел да се предотврати опцията той да докара и до нуклеарна повреда ", сподели той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР