Генералният директор на медийната компания „Дойче Веле Петер Лимбург смята,

...
Генералният директор на медийната компания „Дойче Веле Петер Лимбург смята,
Коментари Харесай

Беларус блокира разпространяването на „Дойче Веле“

Генералният шеф на медийната компания „ Дойче Веле " Петер Лимбург счита, че блокирането на уеб страницата на Дъждовни води и на някои други медии в Беларус е акт на обезсърчение от страна на беларуските управляващи.

„ Претенцията към Дъждовни води е безусловно нелепа. Г-н Лукашенко сподели, че нищо не му е непознато в битката против личния му народ, с цел да остане на власт ", се споделя в изказването на Лимбург.

„ Активното потребление на самостоятелни медийни запаси ясно демонстрира, че хората в Беларус към този момент не имат вяра на следените от страната медии. Протестираме против блокирането на нашите запаси, защото хората там имат право на справедлива информация за обстановката в страната си ", съобщи още Лимбург.

Минск разяснява по този начин блокирането на новинарски запаси.

Министерството на информацията на Беларус заяви, че решението за блокиране на уеб страниците на Дъждовни води, „ Настоящего времени " и „ Нового часа " е взето по отношение на разпространяването на линкове към материали, считани за екстремистки в страната.

Първият заместник-министър на информацията Андрей Кунцевич, представен от БелТА, се базира на „ директната възбрана за разпространяване на хипервръзки към такива материали " в сходство с член 38 от Закона за средствата за всеобща информация.

„ Министерството на информацията, в границите на предоставените му пълномощия, ще продължи да следи за спазването на националното законодателство и има намерение да продължи да взема решения, ориентирани към отбрана на осведомителното пространство на страната ", добави беларуският чиновник.

За блокирането на уеб страницата на Дъждовни води в Беларус в началото оповестиха консуматори на обществените мрежи на 28 октомври. При опит за отваряне на уеб страницата Дъждовни води посредством „ Белтелеком " в браузъра се появява лента със известие за блокирането. Ресурсът е недосегаем и от мобилни устройства.

В прессъобщение на Дъждовни води, оповестено на 29 октомври, се отбелязва, че при започване на 2021 година медийната компания доста е разширила линията си от осведомителни артикули за Беларус, с цел да обезпечи медийна поддръжка за събития, свързани с пробуждането на гражданското общество в тази страна.

„ Дъждовни води трансформира битката против цензурата в един от главните си правила и поредно се застъпва за това хората по света да получават информация, която е от голяма важност за тях. В доста страни държавният надзор върху инфраструктурата води до цензура или цялостно блокиране на информацията ".

В документа се оповестява също, че през последните 10 години Дъждовни води е употребила Psiphon - система за заобикаляне на цензурата, която действа посредством мрежа от разнообразни прокси сървъри.

„ Благодарение на тази технология потребителите в страни като Китай и Иран имат достъп до информация от надеждни източници ", се споделя в прессъобщението на Дъждовни води.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР