Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков стана мишена на определени

...
Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков стана мишена на определени
Коментари Харесай

Пролет Велкова зове Кошлуков да се оттегли от БНТ: Той: Изпълнявате партийната линия

Генералният шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков стана цел на избрани политически кръгове, поради твърдата си позиция да не допусне политическо въздействие в националната медия.

Затова той си навлече гнева на Пролет Велкова от Съвет за електронни медии, която не крие политическите си пристрастия.

По време на общественото показване в Съвет за електронни медии на шестмесечния доклад на Българска национална телевизия Велкова насочи неприемливи персонални нападки и квалификации, съчетани с груба и директна интервенция в работата на самостоятелните по закон публицисти от публичната медия. А Закон за радиото и телевизията е повече от явен – Съвет за електронни медии има надзорни функционалности върху работата на малкия екран.

Нещо, повече Пролет Велкова си разреши непосредствено да наскърбява публицисти от Българска национална телевизия пред шефа на малкия екран Емил Кошлуков.

„ Плурализмът ми се коства, че в Българска национална телевизия се схваща по-скоро и най-много като предоставяне опция да се чуят разнообразни, доста, допустимо всички гледни точки, което е несъмнено, прелестно, само че никога мисля, че е задоволително, с цел да има плурализъм подобен, какъвто в по-задълбочения смисъл на думата би трябвало да го възприемаме, а точно да има публицисти, които да съумяват да отсеят зърното от плявата, да оказват помощ на фена да се ориентира къде е лъжата, къде е истината, къде са обстоятелствата, къде са операциите “, съобщи тя. Според Велкова независимост на словото и плурализъм ще е националната телевизия да сортира на кого да дава думата и да поправя посетители, които приказват неща, които за нея не са подобаващи за ефира.

Велкова прикани Кошлуков да се отдръпна от Българска национална телевизия до провеждането на нов конкурс, макар че по закон той е задължен да управлява малкия екран до избора на нов титуляр на поста. Мотивът ѝ – тя и три нейни колежки са дали своят вот против него, което е знак, че той би трябвало да се махне.

„ Дали ще ме одобрите или не за мен не е от голяма важност, тъй като сте на партийна позиция и изпълнявате партийната линия. На мен това ми е ясно и не съм очаквал нищо друго “, дава отговор шефът на Българска национална телевизия, което жегва Велкова и тя стартира да му изяснява, че прекалява и ѝ дължи „ малко повече почитание “.

„ Вие на мен също, един път ви оставих да ми се подигравате на чуването, повторно няма да стане. Това е доклад за 6-месечие, не диалог по ваши обичани тематики. Отворете най-сетне закона и проверете за какво сте тук “, възразява Кошлуков.

„ Аз ще ви споделям по какъв начин да отговаряте! Просто ви споделям, че минахте тона “, не се съгласява Пролет Велкова. „ Партия ли виждате в мое лице? Откъде-накъде? “, пита тя.

„ Ние не сме уеб страницата на „ Дарик “, няма да можете да качвате и да сваляте неща на уеб страницата на Българска национална телевизия. Няма да казвате на публицистите какви излъчвания да вършат. Няма да се месите в свободата на словото, тъй като тя е извоювана от хора като мен, които бяхме по площадите и лежахме в пандизите, с цел да могат хората да работят свободно! Вие въпроси ли желаете да давате на нашите водещи, да им спускате лист от позволени посетители ли? “, пита Кошлуков.

„ Това са митове в публицистиката – Бойко Василев, Поли Златарева, Добрина Чешмеджиева, Георги Любенов. За кого казвате, че се унижава? Аз съм шеф и ще защитя моите сътрудници постоянно от безсмислени партийни нападки. Докато съм шеф, няма да разреша да ги обиждате, те са създали имената си сами. Искате да им вмените угодничество? Чувате ли се какво казвате? Дайте образци “, възразява той.

„ Много образци мога да ви дам “, не отстъпва Велкова.

„ Те са посветили живота си на малкия екран. Кого канели, какво питали, за какво не били му казали… Мина времето, когато партийните секретари ни споделяха какво да работим “, съобщи той.

Пролет Велкова е политически обвързана и не го крие – тя от години взе участие в обществени събития и митинги, проведени от Демократична България. Съгласно Закон за радиото и телевизията членовете на Съвет за електронни медии нямат право да са свързани с политически обединения и да заемат страна в политическия живот на страната. Пролет Велкова обаче е открит последовател на „ Демократична България “, а в това време и член на Съвет за електронни медии – казус в историята на регулатора. Никога до момента не се е случвало сходно нещо – без значение дали органът се споделя Съвет за електронни медии, НСРТ или по някакъв различен метод.

Велкова си разреши обществено да показва користолюбие и преднамереност във връзка с един от претендентите в процедурата за началник на публичната телевизия.

Медийният регулатор няма право да ругатни, да размахва пръст, да дава насоки и упътвания за работата на публицистите. Агресията на Пролет Велкова към Българска национална телевизия подсети за времената на партийните комисари и цензори, следящи зорко дали малкия екран сляпо следва вярната държавна линия.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР