Генералният директор Емил Кошлуков обясни пред СЕМ защо сваля от

...
Генералният директор Емил Кошлуков обясни пред СЕМ защо сваля от
Коментари Харесай

Емил Кошлуков обвинява Горан Благоев, СЕМ го защитава

Генералният шеф Емил Кошлуков изясни пред Съвет за електронни медии за какво смъква от екрана предаването ”Вяра и общество ” на Горан Благоев. Тезата на Кошлуков е, че предаването не дава отговор на стандартите, защото в него липсва плурализъм, гостите са компрометирани, има нарушавания на законодателството, вътрешния устав и трудовата дисциплинираност.
Той разгласи, че БПЦ на няколко пъти е възразявала с писма против тематики в предаването и от години не изпраща свои представители в студиото. Имало и доста писма на възмутени фенове. също така имало порочни практики в самия екип, като да вземем за пример, че Благоев назначил брачната половинка си на контракт.

Преди да дойда при Вас, аз съм провел срещи със Синода, с доста хора, с цел да съм сигурен, че ще показва достоверно нещата, съобщи Кошлуков. В хода на диалога той призна, че не гледа предаването.

Доста страшни обвинявания хвърляте против водещия Горан Благоев, с доста огромна част от тях не съм съгласна, съобщи ръководителят на Съвет за електронни медии Бетина Жотева.

Аз не видях нито една секунда, в която вярата да бъде хулена. По-скоро сериозно отношение към църквата и нейните земни представители и бяха заложени въпроси по какъв начин те боравят с държавни средства. Православието не е подложено на критика, добави Жотева.

Предаването не е спряно. Нещо повече - мисля, че има потребност от повече такива излъчвания. Не са спрени повторения на предаването. Хубаво е да не се слушат неистини в медиите, съобщи Кошлуков. Той имал планове за още излъчвания на религиозна тема. Не уточни обаче дали предаването ще остане в този му тип със същия създател и водещ.

Въпреки думите му, че отпадането на повторенията на предаването през лятото е неистина, от думите му стана ясно, че повторения в действителност няма да има. Вместо това ще се излъчват филми и сериали.

Не останах с усещане за краен сериозен звук. Мисията на журналиста е да бъде сериозен, разяснява на собствен ред Розита Еленова. Не бих желала да ви запитвам дали сте имал среща по ваша самодейност със Синода. Искам да знаете, че вие би трябвало да сте самостоятелен. Не би трябвало да има такива директни срещи, добави Еленова.

Предаването е продукция на Българска национална телевизия, никой не е женен за Българска национална телевизия, на никой предаване не му се поставя по завещание, разяснява Кошлуков във връзка дали Горан Благоев ще остане в Българска национална телевизия. Емблема за " Панорама " е и Иван Гарелов, пък го води Бойко Василев... Моята процедура е да натрапвам санкции, евентуално ще бъде по този начин и в този момент, добави шефът на националната телевизия в отговор на Розита Еленова.

" Да получаваме зрителско мнение и молба за събаряне на водещ на мен не ми се беше случвало. Това е учудващо и тотално недопустимо. " Това сподели София Владимирова, намерено изразявайки подозрение в достоверността на въпросните зрителски писма. Владимирова изрази удивление, че въпросното спортно предаване е от 6 юни, а зрителското писмо до Съвет за електронни медии е пристигнало на 16 юни.

Тя акцентира, че не е работа на Съвет за електронни медии да смъква водещи и излъчвания, това е решение на управлението на Българска национална телевизия. Не е ли цензура недопускането на посетители, попита още тя.

Бетина Жотева попита дали предаването „ Вяра и обществео “ е образивателно или публицистично по лиценз. Тя напомни, че условието в Закон за радиото и телевизията за плурализъм (различни гледни точки и събеседници) важи за предаванията с политичесака и икономическа тема, а не за просветителните. Ако то не е публицистично, тогава за какво Българска национална телевизия не съблюдава лицензиите на предаванията, запита тя.

Отговорът на Кошлуков бе, че фактически предаването е с лиценз за просветителна стратегия, не з апублицистика, само че последното предаване е било в публицистичен формат. Това съгласно него не било редно, само че до момента никой не смеел да се намеси в работата на „ емблематичните лица “ на малкия екран като Горан Благоев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР