Генерална битка за газ на европейския континент е насрочена за

...
Генерална битка за газ на европейския континент е насрочена за
Коментари Харесай

ЕС ще превърне борбата срещу руското енергийно господство в изпълнен с обрати сериал

Генерална борба за газ на европейския континент е планувана за 9 септември. Редица сензационни начинания са планувани да бъдат разисквани в Съвета на Европа, отдадени на енергийните въпроси. Ключовото е въвеждането на пределни цени на съветския газ.

Позицията на Европейски Съюз по отношение на газовите наказания се обърна на 100 и осемдесет градуса за последните три месеца. Още през юни ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел съобщи, че газът не се разисква в подтекста на новите наказания против Русия. Но частичното и по-късно цялостното прекъсване на " Северен поток " при започване на септември принуди Европейски Съюз да направи нов рискован залог в играта на глобите.

Изданието „ Политико “ твърди, че пример за Европейския съюз ще бъде цената от 50 евро за мегаватчас, което се равнява на малко над 500 $ за хиляда кубически метра. В навечерието на общото заседание европейските страни очевидно не демонстрираха единение по въпроса за въвеждането на сходни ценови ограничавания. Италия беше подготвена да обмисли " ценови таван ", съвсем два пъти по-висок от предложенията на Европейски Съюз - 90 евро за мегаватчас. А Чехия, апропо, която сега е ръководител на Европейски Съюз, предложи да се отстрани въпросът за пределните цени от дневния ред на срещата.

„ Чехия желае да отстрани въпроса за ограничение на цените на съветския газ от разглеждане в Съвета на Европейски Съюз, защото това е политически инструмент, а не решение на енергийната рецесия “, сподели Юзев Сикела, началник на чешкото министерство на индустрията и търговията. Белгия от своя страна предложи да се вкарат пределни цени за целия газ, внасян от Европа. Такава стихия от хрумвания и смисли е елементарно обяснима. Като постановат пределни цени, европейците навлизат в terra incognita, рискувайки да станат жертва на личните си непремерени решения.

Европейският боязън има име, фамилия и бащино име. На 7 септември на Източния стопански конгрес съветският президент Владимир Путин даде обещание " да не доставя нищо " при положение на въвеждане на пределни цени. „ Ние няма да доставяме газ, нито нефт, нито въглища, нито мазут “, сподели Путин. Сега европейците би трябвало да преценяват какъв брой действителна е тази опасност. В последна сметка, в случай че е действително, тогава въвеждането на пределната цена незабавно ще удари Европейски Съюз като бумеранг. Шокът от намаляването на предлагането неотложно ще се отрази на цените, давайки резултат тъкмо противоположен на този, който се търси.

Вероятно възходящите цени ще насочат танкерите за полутечен природен газ към Европа, премахвайки ги от азиатската посока. Но в случай че това беше задачата, тогава трябваше да се сложи не горна, а долна лента на цената - с цел да се подсигурява обезпечено заобикаляне на азиатците в битката за танкерен газ. В този смисъл белгийското предложение наподобява рационално - ценовите ограничавания да се разширят върху целия импорт. Но в този случай Европейски Съюз може да разчита единствено на " политически ", а не на пазарни доставки на газ. Например Норвегия изрази готовността си да разиска пределни цени (което е значимо по отношение на азиатските пазари).

Ясно е, че не може да става дума за три-четирикратно понижение на цените по отношение на борсовите котировки. Норвегия просто желае да се увери, че печели от увеличените (почти 10% от началото на годината) доставки на газ за Европейски Съюз, възползвайки се от нишата, освободена с напускането на Русия. Въвеждането на отстъпка от азиатските пазари е от изгода за Осло просто поради логистиката. Такава отстъпка ще разреши на Норвегия да се конкурира не толкоз с Русия, колкото със Съединените щати, които имат доста по-дълга логистична ръка, като изпращат газ към Стария свят.

По един или различен метод, малко евентуално е полемиката за горните цени да завърши бързо - прекалено много се приказва по този въпрос в Европейски Съюз. Някои улики обаче може да ни даде придвижването на борсовите котировки за газ при започване на септември. След като скочиха до 2900 $ за хиляда кубически метра на фона на новината за цялостното и безсрочно прекъсване на " Северен поток ", цените се върнаха на равнище малко над 2000 $ единствено за два-три дни. Фактът, че пазарът възпроизвежда тази в действителност сериозна вест толкоз бързо и елементарно, демонстрира, че рискът от прекъсване към този момент е включен в цената на газа. Но за какво тогава цените се запътиха надолу?

Малко евентуално е това да се случи на фона на предстоящото въвеждане на таван на цените - всичко е доста неразбираемо с въпроса. Най-вероятно цените се намалиха поради новината за доста понижаване на потреблението на газ в Европейски Съюз и пакет от помощи за семействата. Още през второто тримесечие на 2022 година потреблението на газ беше понижено фрапантно от Финландия, Латвия, Естония, Германия и Румъния. Южните страни като Италия, Испания, Гърция към момента изостават в това, което се изяснява, първо, с географското им състояние, и второ, с предпочитания достъп на някои от тези страни до газ от Северна Африка, на първо място Алжир. В добра позиция към момента са Австрия и някои други страни от Централна и Югоизточна Европа, които не престават да получават съветски газ през украинската ГТС и „ Турски поток “. Но и това може да не е за дълго.

Европейските държавни управления към този момент оповестиха дотации за семействата на обща стойност над 300 милиарда евро. Европейски Съюз възнамерява да ограничи облагите на енергийните компании, което не върви добре с опитите за стимулиране на вложенията в енергийния бранш. Освен това редица страни, в това число Англия, намерено обявиха, че ще продължат да развиват нуклеарната енергетика, както и да разрешат неразрешените преди този момент технологии за произвеждане на въглеводороди, в това число хидравличен фракинг. Всичко това няма да се хареса на „ зелените “, които очевидно се оказаха неподготвени за сходно развиване на събитията на фона на климатичната нервност на Запад през последните години.

Именно отводът от „ зелената “ стратегия, огромните дотации и оповестеното „ подкастряне “ на енергийните компании разрешиха ненапълно да се смъкват цените на газа. И да не приказваме за драконовски ограничения като санкции и даже опасност от затвор (както в Швейцария) за семействата, които отопляват домовете си на температури над откритата норма. Въвеждането на таван на цените за Русия може елементарно да компенсира резултата от всички тези дейности. И затова не би трябвало да се чакат съответни решения по този въпрос нито на 9 септември, нито даже през идващите месеци. Борбата против енергийното владичество на Русия на европейския пазар би трябвало да се трансформира в сериал с най-неочаквани сюжетни обрати.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР