Генералите на Путин се връщат към базови военни концепции от

...
Генералите на Путин се връщат към базови военни концепции от
Коментари Харесай

Какво следва от битката за Северодонецк

Генералите на Путин се връщат към базови военни концепции от времето на своите предци. Кремъл концентрира най-боеспособната част от армията си към Северодонецк и Лисичанск. Украйна ще се опита да отвоюва стратегически значимия Херсон.
Около 100 дни след началото на своята масирана инвазия в Украйна и два месеца след унизително евакуиране от предградията на столицата Киев съветската войска (поне на пръв поглед) за осъществяване на сполучлива офанзивна акция. Вместо да се хвърлят в необмислен блицкриг, да разтягат логистичните си вериги на разстояние от няколкостотин километра във вътрешността в противниковата територия и съвсем неизбежно да попадат на засади на и други противотанкови системи, се върнаха към базовите военни концепции на своите предци от времето на Втората международна война.

Концепцията не е революционна и е позната от десетилетия: насочване към бойни дейности на открит терен, опит за заграждане на вражеските обитаеми места, ампутиране на всички пътища за доставки и оттегляне, както и сриването на въпросните селища с артилерия и бомбардировки, преди танковете и механизираната пехота да бъдат хвърлени в нахлуване. " След съвсем 100 дни война съветската атака в Украйна най-сетне стартира да наподобява по-последователна, въпреки към момента да не е устойчива и основана на стратегическа мъдрост ", разяснява и Майкъл Кларк, анализатор от авторитетния английски тинк-танк Royal United Services Institute (RUSI).

В момента въпросната тактика на руснаците сякаш стартира да дава плодове, въпреки и не по целия фронт, а единствено в локалния и не изцяло затворен обръч към неголемите донбаски градове близнаци Северодонецк и Лисичанск. Военните анализатори въпреки всичко означават, че Русия заплаща за това сериозна цена в техника и жива мощ, концентрирайки в района съвсем цялата си към момента задоволително боеспособна част от армията. Освен всичко друго съветският президент Путин най-вероятно е поел интервенцията " на ръчно ръководство ", означават западните разузнавания. А историята ни учи, че директната интервенция на политическото управление в оперативната работа на военните нормално е идеална формула за крушение на фронта.
Реклама " Артилерийският вал " върна Кремъл в играта
Последните местни триумфи на руснаците в Донбас обаче водят след себе си неизбежния въпрос - ще се окаже ли прилаганата от Кремъл тактичност на масиран разхвърлян артилерийски и бомбен обстрел темплейт за бъдещите настъпателни интервенции. Тя е основана на военни качества, в които Русия за момента продължава да има очевидно предимство: многочислена и по-далекобойна артилерия, в пъти по-многобройна авиация и, въпреки и ненапълно, въздушно предимство. Така на процедура украинските сили постоянно са принудени да се борят против съперник, който в множеството случаи може да ги изтощава с обстрели от относително безвредна отдалеченост, преди да влезе в обсега на оръжията им. След последните информации за скупчване на огромно количество войски, артилерия и ракетни установки наоколо до съветския град Курск оттатък границата на украинската провинция Суми това може да се окаже нов проблем, който се нуждае от незабавно решение.

Затова и през последните няколко седмици политическото управление на Украйна очевидно смекчи войнствения и еуфоричен звук, с който обещаваше през идващите седмици да изгони агресора от всички окупирани територии, след което стартира да насочва нови обезверени апели към Запада за изпращане на по-далекобойни оръжия и изключително на ракетни установки за реактивен залпов огън. Последното обаче слага западните съдружници и изключително Съединени американски щати пред алтернатива, защото армията на Киев би могла да се изкуши да обстреля с ракетите цели на територия на Русия, което от своя страна може да даде съображение на Путин да ескалира спора и да упрекна Запада, че го атакува. Примери в тази посока от последните седмици не липсват: локалните администрации на пограничните съветски области неколкократно оповестиха, че е имало пукотевица против селища на тяхна територия, а най-известният случай е офанзивата на два вертолета без опознавателни знаци против петролната база в съветския град Белгород. Извършването на сходни набези със западни ракетни системи обаче ще даде на Кремъл много по-трудно опровержими причини да се изкара " жертва на западна експанзия и прокси война ".
Все по-тежки оръжия за Киев...
Въпреки тези терзания Съединени американски щати в последна сметка оповестиха тази сряда, че ще дават на Украйна в началото лимитирано количество реактивни системи за залпов огън от вида HIMARS, а най-вероятно - и М270. Тези западни ракетни установки имат малко по-голям обхват от съветските си аналози, доста по-точни са, в това число употребявайки " умни " самонасочващи се муниции. Целта е с тях Украйна да успее да стартира да парира стратегическото предимство на Русия във връзка с далекобойната артилерия. Още същия ден Англия реши да се включи в самодейността като насочи искане към Съединени американски щати да позволи реекспорт на свои ракетни установки М270 за Украйна.

Съединени американски щати също по този начин започнаха още един невиждан ход и ще дават бойни дронове MQ-1C Gray Eagle, въоръжени с противотанкови ракети Hellfire, които ще се причислят към флотилията безпилотни апарати Bayraktar TB2. Германия от своя страна изненадващо наруши своето мълчешком ембарго върху директното даване на тежки оръжия за Украйна и разгласи, че ще даде на Киев мобилни зенитно-ракетни комплекси, основани на ракетите IRIS-T, с които да се даде отпор на съветската авиация. Така че, в случай че въоръжените сили на Киев удържи фронтовете в Донбас още няколко седмици, без да се пропукат, съветското предимство във връзка с далекобойността и господството във въздушното пространство във въздуха последователно ще стартира да се топи.
Реклама
Уговорките в тази ситуация обаче са две. На първо място украинската войска ще би трябвало да се ангажира, че ще употребява ракетните системи за залпов огън единствено за бойни дейности на своя територия, само че не и за обстрел на цели в Русия. И защото сега Киев разчита съвсем напълно на оръжията, предоставяни от Запада, армията му надали ще се изкуши да наруши това заричане. Дори в припадък на яд да реши да го направи, Украйна няма да има техническа опция за това, защото ще получи единствено муниции със междинен обхват, т.е. ракети, които могат да бият на разстояние сред 40 и 70 км.

На процедура украинската войска най-малко към този момент няма да има достъп до далекобойни ракети за HIMARS и М270, с които могат да се поразяват цели на разстояние до 300 и даже до 500 км, в случай че се употребяват най-модерните видове муниции. За момента обаче сходна далекобойност даже не е нужна и от чисто военностратегическа позиция. По-важното е украинските военнослужещи да се научат час по-скоро да боравят с по-сложите западни оръжейни системи, които могат да дадат отпор на съветската масирана артилерийска атака. Ключови миг също е силите на Киев да стартират да правят прехода към западен вид оръжие, преди арсеналът и складовете на съдружниците от някогашния Варшавски контракт тотално да се опразнят. А в случай че се стигне до спомагателна ескалация на въоръжения спор, Съединени американски щати постоянно могат да изпратят и по-модерни и далекобойни муниции на украинските бойци, които към този момент ще знаят по какъв начин да употребяват дейно HIMARS и М270.
...и контраофанзива отвън Донбас
Ситуацията на терен в Донбас също по този начин може и да не е тъкмо такава, каквато наподобява на пръв взор. Макар сега да наподобява на сериозна рецесия и тактическо проваляне за Украйна, неравният артилерийски двубой край Северодонецк и Лисичанск може да отвори и непредвидена опция за отбраняващите се. Путин е събрал в този регион всичките си най-способни бойни формирования и мъчно би могъл да ги пребазира в точния момент при положение на масирана контраофанзива на друго място. " Фокусирането на Москва върху завладяването на Северодонецк и Донбас като цяло продължава да основава уязвимости за Русия в жизненоважната за Украйна Херсонска област, където украинските контранастъпления не престават ", разясняват от отбранителния тинк-танк Institute for the Study of War (ISW).

Според анализаторите Херсон и покрайнините му са от сериозна значимост. Това е единствената зона, където съветската войска управлява обширна територия по западния бряг на голямата река Днепър, разделяща Украйна, жестоко казано, на две елементи. Ако Кремъл успее да задържи този плацдарм, обвързван с останалите окупирани територии единствено с два огромни моста, това ще му даде отлична опция да извърши бъдещи офанзиви по южното направление - към Одеса и Приднестровието в Молдова и/или към вътрешността на Централна и Западна Украйна. Ако обаче силите на Киев завземат назад Херсон и голямата язовирна стена на Днепър в региона на градчето Нова Каховка, това, от една страна, ще лиши Путин от опция да нападна неокупирания излишък от украинското Черноморие, а от друга - ще разреши на украинската войска да се опита да освободи бунтуващия се Мелитопол, още веднъж да отреже съветския достъп откъм Крим по суша, като по този метод прекъсне снабдяването на целия съветски южен фронт.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Икономика 3 Банки и финанси 1 Икономика 2 Енергетика 3 Свят 1 Право 2 Икономика 3 Икономика Реклама
Тази стратегическа сметка допуска Русия да концентрира в този регион съществено количество военна мощност. Вместо това обаче съветският президент избра да пренасочи главните си сили и запаси в масирано, кърваво, а може би и обезверено нахлуване в Източна Украйна, което ще му обезпечи най-много символна победа. " Продължаващите сполучливи украински контраофанзиви в региона на Херсон демонстрират, че украинските командири осъзнават тези действителности и се възползват от уязвимостите, основани от решенията на Путин ", разясняват анализаторите от ISW. И прибавят, че приоритизирането на защитата и контраатаките от страна на Киев са извадили втория по величина град Харков отвън обсега на съветската артилерия, заплашват снабдителните линии на съветската войска в Донбас и са спрели настъплението в региона на град Изюм - все неща, които имат по-голяма стратегическа стойност от отбраната на Северодонецк.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Момчил Милев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР