Почина генералът, отговарящ за реконструкцията на катедралата Нотр Дам в Париж

...
Генералът от френската армия, назначен да наблюдава реконструкцията на парижката
Коментари Харесай

Генералът от френската армия, назначен да наблюдава реконструкцията на парижката катедрала Нотр Дам, почина по време на планинска разходка.

„Нацията загуби един от своите велики войници“, написа президентът Еманюел Макрон в X, известен преди като Twitter, в събота.

Той описа 74-годишния генерал Жан-Луи Жоржелен като един от „великите слуги“ на Франция и „архитекта на прераждането на Нотр Дам“.

 Реконструкция на катедралата Нотр Дам, както се вижда на 5 юли 2023 г. class= Реконструкция на катедралата Нотр Дам, както се вижда на 5 юли 2023 г. Telmo Pinto/NurPhoto/Getty Images

През 2019 г. Макрон назначи Жоржелин да наблюдава реконструкцията на Нотр Дам след пожар, който опустоши катедралата.

Катедралата се възстановява в предишния си дизайн, включително дървения шпил, който се срути по време на пожара. Френските власти се надяват да завършат работата до 2024 г., когато Париж е домакин на Олимпиадата.

Според BFMTV, филиал на CNN, генералът е починал по време на поход в Ариеж, в Пиренеите. CNN не успя да потвърди подробностите около смъртта му.

Джорджелин беше началник-щаб на армиите между 2006 и 2010 г. и след това велик канцлер на френския Национален орден на Почетния легион между 2010 и 2016 г.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР