Лидер на преврата в Нигер се среща с хунтата, свързана с Вагнер, в Мали

...
Генерал Салифу Моди, един от нигерските офицери, които заеха властта
Коментари Харесай

Генерал Салифу Моди, един от нигерските офицери, които заеха властта с военен преврат миналата седмица, посети Мали в сряда, според президентството на Мали, на фона на спекулации за възможен интерес към наемническата група Вагнер, която присъства в страната.

Преходният президент на Мали Асими Гоита беше домакин на Моди и голяма военна делегация на Нигер в сряда, според снимки и изявление, публикувано във Facebook от президентството на Мали.

Моди нарече срещата „част от сложен регионален контекст“, каза президентството на Мали, и благодари на малийските власти „за тяхната подкрепа и придружаване след завземането на властта от CNSP“, имайки предвид Националния съвет за защита на родината, където Моди е вицепрезидент.

Стотици изпълнители на Wagner са разположени в Мали по покана на военната хунта на страната, за да потушат ислямисткия бунт, назряващ в район, където се срещат границите на Мали, Буркина Фасо и Нигер.

Шефът на Вагнер Евгений Пригожин миналата седмица отпразнува преврата в западноафриканската страна без излаз на море, като каза, че неговата частна военна компания също може да помогне в ситуации като тази, която се развива в Нигер.

Драматичното сваляне на президента на Нигер Базум миналата седмица разтревожи западните лидери, включително САЩ и Франция, които са ключови заинтересовани страни в репресиите на Нигер срещу местните ислямистки бунтове.

Американски служители предупредиха, че руската наемническа група сега може да търси нови възможности в Нигер. „Няма да се изненадам да видя Вагнер да се опитва да използва тази ситуация в своя полза, както се опитаха да използват други ситуации в Африка в своя полза“, каза говорителят на Държавния департамент Мат Милър в сряда.

Милър добави, че „всеки опит на военните лидери в Нигер да въведат силите на Вагнер в Нигер би бил знак, още един знак, че те не държат на сърцето на най-добрите интереси на нигерския народ“.

Президентството на Мали публикува снимки и изявление във Facebook, обявявайки, че преходният президент на страната, Асими Гоита, е арестувал голяма военна делегация на Нигер в сряда. Президентството на Мали публикува снимки и изявление във Facebook, обявявайки, че преходният президент на страната Асими Гоита е арестувал голяма военна делегация на Нигер в сряда. Президентство на Мали

Редица разследвания на CNN и други от правозащитни групи установиха участието на Вагнер и съучастничеството им в жестокости срещу цивилно население в Судан, Мали и Централноафриканската република, където те са били наети да помагат на местните отбранителни сили срещу бунтове и бунтове, и потискат опозицията.

Смесена реакция

Превратът предизвика раздвоена реакция от страна на страните в региона Сахел, където заплахата от войнстващ екстремизъм през последните години дестабилизира местните правителства и доведе до нестабилност.

В понеделник правителствата на Мали и Буркина Фасо заявиха, че ще считат всяка военна намеса за "акт на война" срещу тях и ще поставят армиите си в готовност.

В изявлението на президентството на Мали се казва, че генерал Моди е казал на своя домакин, че е дошъл да проучи „начини и средства за укрепване на нашето сътрудничество в областта на сигурността във време, когато някои държави планират военна намеса в страната ни“.

Основателят и финансист на Вагнер Евгений Пригожин е бил забелязан в Санкт Петербург, Русия, в четвъртък, според сметки, свързани с наемническата група Основателят и финансист на Wagner Евгений Пригожин е бил забелязан в Санкт Петербург, Русия, в четвъртък, според сметки, свързани с наемническата група Orchestra_W/Телеграма

Изявлението идва, след като Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) в неделя заплаши да използва сила, ако сваленият президент на Нигер Мохамед Базум не бъде възстановен на поста до една седмица.

ECOWAS също така наложи забрана за пътуване и замразяване на активи за военните служители, участващи в опита за преврат, както и за членовете на техните семейства и цивилни, които приемат да участват във всякакви институции или правителство, установени от служителите.

Буркина Фасо и Мали изразиха своята солидарност с властите в Нигер и казаха, че няма да участват в никакви мерки срещу Нигер от ECOWAS, наричайки санкциите „незаконни, нелегитимни и нечовешки“. Гвинея също изрази своята солидарност с Нигер в понеделник.

Тим Листър, Кристиан Сиера и Дженифър Ханслър от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР