Ген. Стефан Янев Стефан Янев е служебен заместник министър-председател по

...
Ген. Стефан Янев Стефан Янев е служебен заместник министър-председател по
Коментари Харесай

Ген. Янев: Отхвърлянето на президентското вето беше очаквано

Ген. Стефан Янев  Стефан Янев Стефан Янев е длъжностен заместител министър-председател по вътрешен ред и сигурност и длъжностен - секретар на президента Румен Радев  Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш пълководец на, по сигурността, разяснява измененията в закона за Министерство на вътрешните работи и отхвърлянето на ветото на президента.

За мен беше предстоящо отхвърлянето на ветото, сподели той.

Парламентът отхвърли президентското несъгласие върху Закона за Министерство на вътрешните работи

Президентът постоянно се е ръководел от правила и в този случай не е направил никакво оттегляне. Част от претекстовете за ветото е, че се прави повтаряне на функционалности и пълномощия сред Министерство на вътрешните работи и НСО, изясни ген. Янев.

Той съобщи, че дублирането е в параграф 6, алинея 8, където се споделя, че охраняваните лица по смисъла на закона на НСО имат право да се откажат и тяхната защита да бъде поета от Министерство на вътрешните работи.

Когато индивидът си избере кой да го охранява, по думите му, са вероятни проблеми с координацията сред обособените служби.

Във вътрешен проект защитата на лица е високо профилирана активност, реализирана от хора имащи дългогодишна подготовка и специализация и може единствено да се възхищаваме на техния професионализъм, уточни той.

По отношение на изказванието, че НСО е службата на президента, ген. Янев съобщи, че отговорността и отговорностите на президента към НСО са разказани доста тъкмо в закона за НСО - да назначава и освобождава ръководителя на службата, взаимно с Министерски съвет, да покачва в звания офицерите и да утвърждава щатното разисание. Върху контрола на НСО имат отношение и Народното събрание и изпълнителната власт, във връзка с бюджета, сподели той.

Не съм склонен с думата слугинаж. Познавам експертите отдадени на работата си. Ако има целенасочност тя е срещу професионализма на тези хора. Той съобщи, че подозира акция против НСО.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР