Ген. Съби СъбевС героичната си отбрана Украйна спечели възхищението, подкрепата

...
Ген. Съби СъбевС героичната си отбрана Украйна спечели възхищението, подкрепата
Коментари Харесай

Два месеца военна агресия на Русия срещу Украина

Ген. Съби Събев

С героичната си защита Украйна завоюва възхищението, поддръжката и възходящата военна помощ на демократичния свят. Войските на агресора бяха изтласкани или се отдръпнаха от северна и североизточна Украйна, показвайки отпадналост и липса на качества да нападат по всички фронтове, които откриха при започване на нашествието. Планираният съветски блицкриг се разруши в твърдата украинска защита.

Върнаха се в Беларус и Русия с към 20 % загуби на персонален състав и въоръжение и незабавно започнаха скрита и насилствена готовност, както в двете Донбаски „ републики “, където бяха образувани с готовност пет мотострелкови полка, по този начин и в обособени райони на Русия, най-вече мюсюлмански, за попълване на загубите и привличане на още запаси, в това число от далекоизточни гарнизони, като Сахалин. Набраха и наемници от Сирия, Либия и ЧВК „ Вагнер “, с цел да попълнят дефицитите си от персонален състав. Загубиха и флагмана на черноморския си флот, ракетния крайцер „ Москва “.

Единадесет съветски генерали изгубиха живота си и още няколко бяха задържани и подведени под отговорност поради слабото си показване на бойното поле и понесените обилни загуби на войските под тяхно командване. Погрешната тактика със свръхамбициозни цели, несинхронизираните интервенции, тактическата неначетеност, слабите командване, ръководство и логистика, предопределиха неуспеха на съветските военни проекти първоначално и първия месец на нашествието.
Нарасна брожението измежду съветската войска от понесените загуби, неприятното доставяне и отхвърли на Путин от Великденско преустановяване на военните дейности. Има и противодействия на висши военни на разпоредби на Путин.

От средата на април напъните на съветските войски са пренасочени към Донбас. Местността в Донбаския район дава благоприятни условия за по-маневрени интервенции на съветските бронетанкови сили, с благоприятни условия за заобикаляне на укрепени позиции и нанасяне на удари във фланг и гръб на отбраняващите се украински войски. Но и защитата на съветските войски в този район е мощна и укрепвана от 2014 година Същевременно, заради пролетното размекване на почвата, маньовърът на съветските бронетанкови сили ще бъде доста стеснен и по-лесно подлаган на удари.

Основни предстоящи сюжети за дейности на съветските и украински войски

С новата атака Русия си слага окончателното реализиране на две съществени стратегически цели – цялостно преодоляване на Луганска и Донецка области и несъмнено определяне на земен кулоар сред Крим и Русия. Спомагателна цел – окупиране на по-големи територии в Харковска, Запорожка, Херсонска и вероятно Одеска област.
Най-вероятният сюжет върху който са създадени интервенциите на съветските войски на почналата нова атака е с два мощни насрещни удара от Изюм в южно направление и от Донецк в северно направление, да се обкръжат украинските войски източно от линията Изюм – Донецк и с разсичащи удари и да бъдат унищожени или надеждно обезсилени и по този начин да бъде обезпечен триумфа на офанзивата. За по-голямо обграждане на украинската войска в Донбас, на Русия не й доближават сили. Ключова цел на съветската войска ще бъде преодоляването на Славянск и Краматорск, които са значими пътни възли.
Основните цели на Украйна най-вероятно са сриване на новата съветска атака още първоначално й, изтласкване на съветските войски от Харковска, Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка области.

Сценарият на деяние на украинските сили най-вероятно планува с упорита и гъвкава защита и контраудари да срине настъплението на съветските войски южно от Изюм и северно от Донецк, удържайки в същото време защитата по външната дъга на защитата. Впоследствие, след изтощение на силите на агресора, да стартира изтласкване му към държавните граници на Русия. В Донбас, по разнообразни източници, към този момент има съсредоточени украински сили в състав до 75 000 души, 320 танка, 300 РСЗО и несигурно количество артилерия. В околните 1-2 седмици тези огневи средства ще нарастват от доставките на тежко въоръжение от централно европейски и западни страни.

Фронтовата конюнктура към 25.04.2022 година

Основните сили на съветската войска са съсредоточени в Донбас, със задача да обкръжат и разгромят украинската формация в този район и овладеят задачите Луганска и Донецка област в административните им граници. По разнообразни сведения, общият състав на съветските войски е доведен до 85 000 – 90 000 души. Невъзстановени изцяло военни елементи от северното и североизточно посоки за нахлуване бяха трансферирани в Донбас за основаване на нужното предимство в сили за новата атака. Силите в източна и Южна Украйна бяха сложени под единно командване на командващия Южния боен окръг. Скъсени бяха линиите на връзка и логистика за съветските войски в Донбас. От началото на новата атака 19.04 до 25.04, същата още не е постигнала съдбоносен триумф, във фронтовата линия на украинската защита не е сбъднат сполучлив пробив.
В Харковска област съветските войски реализират натоварен артилерийски обстрел на Харков и обитаемоте пунктове към града, с цел да приковат украинските бранители към отбранителните им линии и да не разрешат техен маньовър на юг към Изюм.

В Луганска и Донецка области съветските войски зачестяват офанзивите си. Основните старания са съсредоточени за в направление на Северодонецк за изтласкване на украинските войски и основаване на условия за нахлуване към Славянск и обграждане на украинските сили.
Южно от Изюм е съсредоточена и към този момент настава формация от елементи от Западния боен окръг ( от 1-а танкова и 20-а общовойскова армия) и Източния боен окръг (от 35-та общовойскова войска и 68-ми армейски корпус), както и елементи на въздушно-десантни войски. Бавно продължава настъплението на съветските войски южно от Изюм, където украинските войски се отбраняват сполучливо, нанасяйки ежедневни загуби на съперника.

В Мариупол продължава защитата на украинските бранители, укрепили се в металургичния комбинат Азовстал, който е подложен на мощен артилерийски обстрел и авиационни удари. Не е изключен нов опит за щурмуването му от обкръжилите го съветски сили. Част от съветските войски от Мариупол са предислоцирани към Донецк, само че са със снижена боеспособност от понесените загуби.

В Херсонска и Запорожка области съветската войскова формация се пробва да усъвършенства тактическото си състояние и да настава с елементи от Южния боен окръг (от 8-а, 49- та и 58-ма общовойскови армии, 22-ри армейски корпус и елементи от бреговата защита на Черноморския флот ). На 23.04 започнаха ракетни офанзиви и против Одеса. Боеве се водят в цялата Херсонска област, само че

украинските войски отразяват сполучливо съветските офанзиви

и на редица места контраатакуват и си връщат обитаеми пунктове.
В Донбас украинските сили сполучливо се отбраняват, удържайки главните отбранителни позиции и вземат нужните ограничения да не позволен попадане в обграждане, като в Харковска област реализират и сполучливи контраатаки.

Седмица след нейното оповестяване, широкомащабната съветска атака в Донбас още не е почнала. Вместо това съветските войски реализират изолирани локални офанзиви в Донбас, овладявайки обособени дребни обитаеми пунктове. Вероятността за триумф на новата съветска атака не е висока, заради незадоволително съответствие на силите. По-голяма е вероятността украинските сили да провалят тази нова атака.
В идващите 1-2 седмици може да се чакат по-мащабни офанзиви на съветските сили в Донбаския район, с цел да бъде реализирана по-видима победа до 9 май. Това ще докара и до още по-активни дейности на украинските войски и съпротивителното придвижване в окупираните територии. Не е изключен и украински удар по Кримския мост, както и удари по съветски бази в Крим и на съветска територия източно от Донбас.
Забележка: Този коментар е стеснен до разбора на военната обстановка в спора. В него не се проучват политическите развития по спора, както и изстъпленията против мирното украинско население от страна на съветските войски.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР