Ген. Димитър Шивиков бе оправдан и на втора инстанция от

...
Ген. Димитър Шивиков бе оправдан и на втора инстанция от
Коментари Харесай

Съдът оневини напълно ген. Димитър Шивиков за длъжностни престъпления |

Ген. Димитър Шивиков бе оневинен и на втора инстанция от Военно-апелативният съд (ВоАпС) за длъжностни закононарушения. ВоАпС удостовери извода на Военния съд в Пловдив, че следствието против него е почнало нелегално по неизвестен сигнал, без да са изложени каквито и да е данни за осъществено закононарушение , заяви.

Обвинението твърди, че генералът е направил 13 длъжностни закононарушения, с които е ощетил „ Сухопътни войски “ с близо 44 000 лв.. Според прокуратурата Шивиков е предоставял полево съоръжение на общините в Карлово, Клисура, Калофер и на локалното ловно сдружение за разнообразни тържества. Освен това е изпратил бойци да ремонтират жилището му и е задържал за няколко дни шофьорската брошура на боец.

Всичко стартира през март 2015 година, когато на горещия телефона на Военна полиция е получен неизвестен сигнал за звук от ремонта на жилището на Шивиков.

Военният съд в Пловдив одобри, че точно този сигнал е послужил за начало на досъдебното произвеждане против генерала, само че то е в нарушаване на Наказателно-процесуален кодекс, защото в него нямало данни за осъществено закононарушение.

„ Не може да се направи изводът, че е налице легален мотив и че са налице задоволително данни, даващи съображение за формиране на досъдебно произвеждане. Тези изложени от съда в действителност условия опровергават декларираното от прокурора в правосъдно съвещание, че делото е формирано откакто е била осъществена задълбочена инспекция по прокурорска кореспонденция и откакто са били събрани задоволително данни. В тази връзка, се поддържа декларираното от отбраната, че следствието е инициирано в нарушаване на процесуалния закон “, стимулира се съдът.

Решението на ВоАпС не е дефинитивно и прокуратурата може да го стачкува пред Върховния касационен съд.

Това е трето дело против ген. Шивиков, който предходната година беше дефинитивно оневинен за заграбване и документни закононарушения, осъществени до момента в който е бил народен пълководец на 18-ти контингент на България в Афганистан.

Другото неприключило дело против Шивиков е отново за длъжностни закононарушения, свързани обаче с това, че е нарушил ритъма на физическата подготовка на бойците, като им разрешил да вземат участие във военни шампионати по футбол. Военният съд в Пловдив оправда Шивиков и по това дело, само че преди няколко месеца втората инстанция го върна поради липса на претекстове.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР