GE78 Raider има хищнически облик и внушителна изчислителна мощ за

...
GE78 Raider има хищнически облик и внушителна изчислителна мощ за
Коментари Харесай

Космически като вид и мощ: MSI Raider GE78 HX 13V


GE78 Raider има грабителски образ и внушителна изчислителна мощност за гейминг прекарвания
(снимки и видео: Мария Малцева / TechNews.bg)

Здрав и бърз, с дизайн като галактически транспортен съд, с цялостен набор от портове и интерфейси, с приказен тон – MSI Raider GE78 е добре уравновесен гейминг-лаптоп без взаимни отстъпки с значимите функционалности и едно от най-мощните съчетания на Intel процесори и топ-графика от Nvidia. Тук е реализирана отлична продуктивност при взискателните приложения и „ тежки ” игри.

GE78 Raider е измежду най-новите модели на MSI, от генерация 2023 година, с ослепителен дизайн и внушителна изчислителна мощ. Човек ще хареса всичко в този модел, чиито грабителски образ несъмнено се асоциира с вълнуващи гейминг-преживявания.



Обичайно представяме спецификациите най-после, само че този път точно с тях ще стартираме, тъй като всяка от тях е впечатляваща.

MSI Raider GE78 HX 13V – спецификации

Едно „ огромно момче ”

MSI Raider GE78 HX 13V е огромен във всяко отношение. Макар да е 17-инчов, чувството за него е по-скоро като за 18-инчов, огромен преносим компютър. Корпусът е удебелен, изключително в задната част, което се дължи на охладителните съставни елементи.

Все отново рамките към 17-инчовия екран са предостатъчно тънки. Клавиатурата е в цялостен размер, а тъчпадът е великански.

Усещането е за крепък преносим компютър, компактен и цялостен с мощно „ желязо ” (което си е факт). Нищо не се огъва и усуква, няма съмнително скърцане или странни шумове при отваряне, затваряне и рутинна работа.

Лесно се побира в раница, само че пригответе се тя да е тежка, в случай че отивате на гейминг-парти и носите адаптер и аксесоари за игра.

Космическо-хищнически дизайн

Външно този Raider е графитено-черен с лек „ маслен ” нюанс като истински графит. Повърхността му, в по-голямата част железна, е приятна на досег, въпреки че елементарно събира отпечатъци и всяка прашинка, която падне, се набива на очи (което, уви, не можахме да избегнем при фотосите в действителна обстановка).

В задната половина на корпуса, откъм екрана, се вижда изпъкнала решетка, обкантена с тъмночервена линия, която минава и по долния борд на капака и е забележима, когато преносимият компютър е затворен. Този дизайн, наред със скосените ръбове, придава на машината тип на свръхмощен галактически транспортен съд. Зад капака, по задния борд, минава друга, бронзова линия, контрастираща с графитено-черните повърхности.

Това обаче е единствено началото, когато става дума за гейминг излъчването на Raider. На капака има огромно сребристо лого Dragon Shield с транспарантен змей с RGB подсветка. Осветяването на фигурата е друго и зависи от определения режим на подсветката на клавиатурата. Така драконът може да „ свети ” в разнообразни ярки цветове по време на работа на преносимия компютър.

На предната страна на корпуса, фронтално, минава необятна линия от RGB светлини. Проектирана е по този начин, че да образува едри, дебели „ пиксели ”, забележими през полупрозрачната пластмаса. Цветовете могат да се трансформират и да се изключват, само че по дифолт са в синхрон с RGB резултатите на клавиатурата.

Raider GE78 седи устойчиво на равна повърхнина, с помощта на своите огромни и прилепчиви, меки крачета. Долната част е значително отдадена на проветрението. За задачата на гърба на преносимия компютър има мрежи и решетки към целия охладителен модул. Пак там, на дъното, са и прорезите за субуферите.

Пантите държат капака крепко и разрешават безпрепятствено отваряне с една ръка. Когато преносимият компютър е отворен, остава 1 см процеп сред тялото на екрана и корпуса. През него могат да се видят кабелите, свързани към компютъра посредством интерфейсите откъм гърба. Това може да е добре или не, според от усета на потребителя. Някои биха се чувствали удобно да виждат свързаната външна страна, до момента в който други не биха желали да виждат кабелните „ детайлности ”.

Като цяло дизайнът припомня свръхзвуков галактически транспортен съд с мощни мотори и аеродинамична форма – с помощта на скосяванията, матовия графитен цвят, решетките и цветните кантове.

Бутонът за включване/изключване е с полупрозрачна капачка и непрекъснато свети с мигаща светлина в друг цвят, съгласно другите режими. Това основава необичайно чувство, когато потребителят е в тъмна стая.

Комуникации

I/O опциите покриват цялостния набор на връзките и дават всичко, което бихме очаквали от един съвременен преносим компютър. Освен дежурния LAN порт са налице HDMI порт, USB-C на задната страна и в профил, USB-A портове, читател за SD карти, както и аудио жак. Всички интерфейси са отмерено разпределени от двете страни и задния панел, с цел да не се получи претрупване с кабели от която и да е страна. Същевременно кабелите, за които се допуска, че са непрекъснато включени, остават откъм гърба.

USB-C портът отдясно поддържа високомощностно зареждане, а USB-C портът отляво поддържа Thunderbolt 4 с бърз транспорт на данни.

Клавиатура и тъчпад

Основният клавиатурен набор е с цялостен размер и добре ситуиран в пространството. Като цяло писането е комфортно. Бутоните са леки, чувствителни и реагират на тънко допиране.

Всички клавиши имат RGB подсветка, която може да се настройва самостоятелно – клавиш по клавиш. Налице са голям брой светлинни резултати, като настройката им се прави посредством софтуера Steel Series (която дава надзор и над другите RGB елементи).

Комбинацията WASD, стрелковите бутони и този за включване (горе вдясно) се отличава с полупрозрачни капачки. Това разрешава на цветната светлина да минава през бутоните. При дейна подсветка те искрят в разнообразни цветове, по тази причина наподобяват „ по-силни ” от останалите бутони.

Интересен и доста прелестен резултат се получава при настискане на бутона Fn – на клавиатурата се осветяват единствено тези клавиши, които са асоциирани с дадена функционалност и надлежно са подготвени да се употребяват в композиция с функционалния бутон.

Тъчпадът е голям, необятен. Разположен е централно, тъй че „ празните ” пространства от двете му страни да служат за подложки на китките при работа с клавиатурата. Тъчпадът наблюдава придвижването на пръстите добре, комфортен е. Няма вграден читател за пръстови отпечатъци и вероятно неналичието се изяснява с други биометрични способи, вградени в компютъра (лицево разпознаване).

Екран

Дисплеят е 17-инчов със съответствие 16:10, непрозрачен, не е сензорен. С резолюция WQXGA (2560×1600 пиксела), IPS панел и 100% DCI-P3 цветово покритие, това е екранът, към който би трябвало да се стреми потребителят, когато избира преносим компютър за игра. Радва окото с остри и ясни очертания на облиците. Контрастът е 1100:1. Картината се вижда ясно даже при гледане напряко, под ъгъл.

Хардуер и продуктивност

GE78 HX 13V е планиран на основата на процесор Intel Core i9-13950HX и графичен ускорител Nvidia RTX 4080 12GB dGPU, има 32 GB DDR5-5600 памет и 4 TB бърз SSD. С други думи, като ослепителен представител на генерация 2023, този MSI Raider е основан с най-новите и най-бързи хардуерни съставни елементи от Intel и Nvidia, които са причина за високопроизводителна работа даже с най-взискателните приложения и игри.

Core i9-13950HX е един от най-хубавите мобилни процесори в платформата Raptor Lake от 13-то потомство на Intel, с 24 ядра, висока продуктивност и успеваемост. Дизайнът и охладителният модул на Raider му разрешават да работи при 130-140 W мощ при тежки натоварвания на процесора, когато се употребява профилът за оптималната продуктивност.

Що се касае до графиката, тя е подсигурена с най-хубавите чипове от линията RTX 4000, по-конкретно RTX 4080 Laptop dGPU, работейки с до 175 W. Вграден е и MUX комутатор за безкомпромисна продуктивност при интензивни графични натоварвания. Интегрирана е и технологията Optimus, която динамично усъвършенства работата на преносимия компютър за най-хубава продуктивност и дълготрайност на живота на батерията според от приложенията.

Що се касае до RAM и съхранението, преносимият компютър има два налични DIMM слота и два M.2 SSD слота. В случая са налице 32 GB DDR5-5600 RAM и два SSD носителя.

Резултатите от тестванията за продуктивност на централния процесор и видеокартата приказват сами за себе си и несъмнено ни впечатлиха – не сме привикнали да виждаме сходни стойности на мобилна машина. На процедура продуктивността е съизмерима с тази на бързи десктоп системи и това е добра вест за всички почитатели на мобилния гейминг. Мощният хардуер си споделя тежката дума и напъните на MSI да обезпечат съответно зареждане и да съумеят да охладят тези съставни елементи, работещи при доста високи честоти, заслужават възторженостти.
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1.gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 33%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1.gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

Дори при тежки игри като Cyberpunk можете да играете с Ray-tracing при най-голям режим на детайлите с много над 100 фрагмента в секунда и то даже в нативната QHD резолюция на панела. При шутърите и рейсинг симулаторите тази продуктивност подсигурява, че бързият 240-херцов екран може да бъде захранен с доста фрагменти в секунда и основава същинско наслаждение. С сходна машина ще можете да играете на най-много настройки освен в този момент, само че и най-малко няколко години отсега нататък.

Забелязахме, че при интензивно натоварване охладителната система „ загрява ” и изхвърля огромни количества топлота, само че продуктивността съвсем не се въздейства и остава постоянна. Все отново е желателно машината да се сложи върху охладителна поставка или по различен метод да се повдигне задната част на преносимия компютър от бюрото/масата, с цел да се улесни въздушната циркулация и надлежно охлаждането. С особена мощ това важи за режима на супер-охлаждане (който усилва скоростта на вентилаторите до техните оптимални обороти) и разрешава на процесора да работи устойчиво при оптималната мощ.

Батерия и енергийни режими

Raider GE78 HX 13V идва с 4-клетъчна, литиево-йонна батерия с потенциал 99,9 Wh.

MSI оферират четири профила за ръководство на мощността в приложението за ръководство MSI Center: „ спокоен ”, „ уравновесен ”, „ рискова продуктивност ” (Extreme Performance) и „ рискова продуктивност със супер-охлаждане ” (Extreme + Cooler Boost). Всички те имат разнообразни настройки за мощността и профили за използването на охладителната система.

Както може да се чака, режимите на работа с рискова продуктивност допускат по-висока енергийна консумация, по-високи работни температури и повече работа на вентилаторите. Последното значи и повече обдухване и повече звук в стаята. Е, играещите със слушалки въобще няма да усетят шума.

Звук и камера

MSI се погрижила Raider GE78 HX 13V да има озвучаване, почтено за висококласните игри. Качеството на звука е доста над обичайното за спикърите на преносимите компютри.

Субвуферите са скрити на дъното, „ гърмейки ” изпод и през страничните решетки. Отгоре, до двата странични фланга към клавиатурата, са налице други 4 спикъра, които „ режат ” въздуха ясно и отчетливо. Благодарение на тази настройка, звукът е богат, с мощни басови честоти, което е нетипично за мобилните компютри.

В горната рамка на капака е вградена 2MP FHD камера, заобиколена от микрофони. Има и капаче за камерата за гарантиране на неприкосновеността. Качеството на заснемания облик е обикновено, приемливо за нормални видеоразговори и фотоси. Налице е също IR функционалност с поддръжка в Hello.

Заключение

Ако се оглеждате за гейминг преносим компютър, който е задоволително мощен и в същото време обичайно мобилен, несъмнено би трябвало да разгледате Raider GE78 HX. Той обезпечава висока продуктивност, ослепителен екран, голям брой портове за свързване с външна страна, както и мощен и първокласен тон. Дизайнът, несъмнено, е още един мощен мотив в изгода Raider GE78 HX 13V.

Наличност и цена

Геймърският преносим компютър на MSI е необятно наличен в комерсиалната мрежа у нас от оторизираните сътрудници на тайванския бранд. сега на цена от 7999 лева с включен Данък добавена стойност и гаранция 24 месеца за настройка с 64 GB DDR5 RAM и 2 TB SSD NVMe.
27
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР