ГДНП инициира Национална превантивна програма Предпазване на младите хора от

...
ГДНП инициира Национална превантивна програма Предпазване на младите хора от
Коментари Харесай

МВР: Близо 55 000 престъпления са извършени от младежи

ГДНП инициира Национална превантивна стратегия „ Предпазване на младежите от закононарушения “. Програмата е реалност поради напъните на специалисти от Главна дирекция “Национална полиция “, подкрепени от техни сътрудници от ГДБОП и експерти от министерствата на образованието и науката, на опазването на здравето и неправителствения бранш.

Заложената цел е информиране и предотвратяване на младежите от закононарушения . В тази връзка са избрани и главните акценти за предварителна защита - трафик на хора, в това число и за полова употреба, приложимост на наркотични субстанции, закононарушения срещу собствеността, както и закононарушения посредством виктимизация с потребление на информационно-комуникационни технологии.

Полицейската статистика сочи, че към 13.4 от закононарушенията (общо 54 611) са осъществени от лица на възраст сред 18 и 25 години , като максимален брой от тях са кражбите, ръководство на МПС след приложимост на алкохол и наркотични субстанции, както и закононарушения, свързани с опиати.

Масовото потребление на актуалните осведомителни и информационни технологии е спомагателен рисков фактор. На процедура към този момент съвсем няма незаконна активност, която да не се реализира с тяхна помощ. От една страна това прави разкриваемостта на закононарушенията по-трудна, а от друга - спомага за въвличането в престъпни действия на младежи, при които отсъстват други рискови фактори.

Младите хора са и най-силно наранени от закононарушения срещу личността и собствеността. Сред типичните за младежката виктимизация закононарушения би трябвало да се посочат половите похищения над девойки и млади дами. Те са и измежду най-честите жертви на трафик за полова употреба, която нерядко се съпътства от физическо и полово принуждение.

Именно по тази причина ГДНП насочва вниманието си към възпитаници от гимназиалните класове. Пилотният план на програмата е в Благоевград, където са планувани срещи с общо 773-ма възпитаници от 31 паралелки на 10 образователни заведения. Амбицията е тя да бъде мултиплицирана на територията на всички регионални дирекции на Министерство на вътрешните работи в страната.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР