ГДБОП разбиха престъпна мрежа за трафик на мигранти в съвместна

...
ГДБОП разбиха престъпна мрежа за трафик на мигранти в съвместна
Коментари Харесай

ГДБОП и Европол разбиха мрежа за трафик на мигранти

ГДБОП разрушиха незаконна мрежа за трафик на мигранти в взаимна интервенция с Европол, оповестиха от Министерство на вътрешните работи.

В схемата са открити 10 участници, от тях 8 са арестувани, а останалите двама са оповестени за търсене. Мащабната интервенция е извършена на 19 септември от чиновници на Главна дирекция " Борба с проведената престъпност " (ГДБОП) и Главна дирекция " Гранична полиция ", подкрепени от Европол.

В следствието са взели участие гръцки и румънски служители на реда. Акцията е извършена в границите на районна оперативна група, основана за следствие на мрежи за контрабанда на мигранти, употребяващи България като директна страна. В рамките на интервенцията е обезвредена незаконна мрежа за трафик на мигранти от Турция през България и Сърбия към Западна Южна Европа. Извършени са седем ареста, голям брой претърсвания и изземвания.





Разследването е почнало при започване на 2023 година, когато българските управляващи са разкрили мигранти, прекарани незаконно от тази мрежа. В рамките на оперативните дейности било открито, че обвинените водачи – български, румънски и сирийски жители, са координирали дейностите по контрабанда, като в същото време са поддържали контакти с контрабандисти в Турция и Гърция, както и в други страни по маршрута.

Според данните все още тяхната задача е била да транспортират мигранти от турско-българската граница до места за настаняване в региона на София, откъдето след къс престой да ги отведат до българо-сръбската граница. За „ услугата “ мигрантите трябвало да подават от 3 000 до 5 000 евро в Истанбул преди да бъдат прекарани през зелената граница сред Турция и България.

Транспортирането се е осъществявало с леки коли, микробуси и даже камиони. За да усилят оптимално облагите си, в единия от случаите бил засечен камион със 150 мигранти, ръководен с висока скорост с риск за пасажерите и за пешеходците.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР