ГДБОП още не са получили отговор кой плаща за страницата

...
ГДБОП още не са получили отговор кой плаща за страницата
Коментари Харесай

Министерство на културата: Логото на “24 часа” е на две места в пиратския сайт

ГДБОП още не са получили отговор кой заплаща за страницата на имитаторите
На цели 2 места към този момент краде логото на “24 часа ” уеб сайтът 24-chasa.eu, вместо на едно, както го правеше преди седмица. Заключението е на дирекция “Авторско право и сродните му права ” в Министерството на културата, което бе сезирано от издаделя на вестника ни за използването на интелектуалната ни благосъстоятелност.

Първоначално уеб сайтът бе поставил логото ни на началната си страница. То бе огромно и очевидно. След телефонен диалог с Явор Борисов, началник на компанията Джей Ем Би ЕООД, която е изработила уеб страницата и на чието име той се води, логото бе махнато. Борисов изясни, че не е притежател на уеб страницата, а го е правил по поръчка на мъж с имена Кирил Георгиев. Обеща да ни свърже с него и пое ангажимент логото ни повече да не се употребява. Седмица по-късно се оказва, че Борисов е излъгал и за двете

Логото фактически към този момент не е на началната страница на уеб страницата, само че вместо това се появява в настояването за абонамент за страницата. Ако човек одобри, ще му се появяват вести с всяка вест, пусната в изданието. Те ще се пресъздават точно с откраднатото от нас лого. То към този момент се е появило и в картинката, която се демонстрира в браузъра, когато даден уебсайт се отвори. И двете обири са открити при инспекция на специалистите от културното министерство. Те първи дадоха отговор на писмото ни. То бе изпратено и до Министерство на вътрешните работи и прокуратурата.

От дирекция “Авторско право и сродните му права ” са създали лична инспекция, която потвържава подаденото от нас в сигнала, че уеб сайтът 24-chasa.eu е регистриран от компания Джей Ем Би ЕООД. Оттам споделят, че няма данни за подобие сред дизайна на двата уеб страницата, което в никакъв случай не сме твърдили за 24-chasa.eu. Подобна скица употребява другият уебсайт, който краде от нас – 24chasa.eu. Той не е прегледан от културното министерство, въпреки да участва в писмото ни.

Ведомството първо се е спряло на наличието на изданията. Посочва се, че такова няма. Всъщност то изчезна след позвъняване на наш кореспондент до Борисов. Много по-страшното бе, че изданието публикуваше подправени вести, а за източник на ментетата посочваше “24 часа ”. И тези партенки бяха отстранени от Борисов.

“При сравнение на външния аспект и наличието на двата уеб страницата не се вижда подобие в графичното оформление и в наличието. Единственото общо сред двата уеб страницата е графичното лого на вестника, изобразено в горната част на началните страници и на двата уеб страницата, както е показано на горните екранни изображения ”, заключават от културното министерство. Оттам обаче вършат и в допълнение конкретизиране.

Доколкото показаното нагоре (вдясно) изображение съставлява обект на авторскоправна протекция като произведение на изобразителното изкуство и доколкото в сигнала ви не е конкретизирано кой е неговият създател, апелирам да уточните кое е физическото лице, създател на изображението, и кой е притежател на авторските права върху него (в случай че това са разнообразни лица). В случай че творбата е основано в границите на контракт за поръчка, то апелирам да приложите заверено копие от съответния контракт, пишат от ведомството.

И разясняват, че има и различен метод да защитим правата си, като използваме не авторското право, типично за физически лица, а индустриалната благосъстоятелност, която е присъща на юридически лица. “Освен авторскоправна протекция горното изображение, като съставка от комбинирана комерсиална марка, “24 часа ” е обект на протекция като индустриална благосъстоятелност. Патентното ведомство на Република България е националният държавен орган за правна протекция на обектите на индустриалната благосъстоятелност, който при определяне на състав на административно нарушаване може да ангажира административнонаказателна отговорност от отговорните лица ”, оферират от ведомството. Всъщност “24 часа ” се обърна към културното министерство поради член 3, алинея 1, т. 9 от Закона за авторското право и сродните му права. Според него обект на авторското право е и графичното оформление на печатните издания. “Безспорно, логото е такова ”, съгласи се шефът на дирекция “Авторско право и сродните му права ” в културното министерство Мехти Меликов. Писмото, което получихме, е подписано от негов заместител, защото Меликов е бил в отпуск, когато е писано.

Той също уточни, откакто се срещна с проблема, че би трябвало да разчитаме най-много на индустриалната благосъстоятелност. Обясни и че можем да се позовем за авторското право, само че фактически първо би трябвало да посочим създателя на изображението. “А и по-късно ще би трябвало да търсим административнонаказателна глоба, а не всички хипотези са планувани в закона ”, добави Меликов.

Междувременно инспекцията на бранш “Противоправно наличие в интернет ” в отдел “Киберпрестъпност ” на ГДБОП продължава. Полицаите са изискали информации от хостинга на уеб страницата, с цел да схванат кой го заплаща. Очаква се отговор от компанията.



След като открият хората или шефовете на компании, в случай че става въпрос за сдружение, те се викат на сказка. Там излиза наяве дали уеб сайтът фактически е техен, или е план, който менажират по поръчка на техен клиент. В случай на второто процедурата се повтаря. Междувременно се изпраща и питане до културното министерство.

В него от Министерство на вътрешните работи ползват логото ни и копираното от 24-chasa.eu

От прокуратурата показаха, че се образува инспекция. В нейните рамки се разпореждат задания на няколко институции. Това са Министерство на вътрешните работи, което да ревизира за домейна и хостигна, както и културното министерство - за обекта на авторско право. След като получат резултатите, ще се реши дали става дума за нарушавания на компания, или на физическо лице. “Ако е от човек, то може да му се търси наказателна отговорност за закононарушения срещу интелектуалната благосъстоятелност

Предвидените санкции са до 5 години затвор и санкция до 5000 лева в най-лекия случай, както и до 8 година решетки и 10 000 лева санкция ”, показаха от държавното обвиняване.

И обясниха, че в маловажни случаи се носи административна отговорност по Закона за авторското право и сродните му права. По закон е планувано и заличаване на предмета на закононарушение, което в тази ситуация значи, че уеб сайтът ще бъде закрит.

На 18 февруари “24 часа ” откри, че двата уеб страницата 24-chasa.eu и 24chasa.eu безочливо крадат от интелектуалната благосъстоятелност на медията ни – а точно запазената марка, графичен знак и наличие. Сайтове, които имитират оригинала, заблуждават ботовете на рекламните мрежи и към тях се насочва реклама, за която възложителят допуска, че е била предопределена за истинския уебсайт.

От това “24 часа ” има директни материални вреди с изключение на репутационните вреди, които подправените уеб сайтове нанасят - по причина, че в тях се разгласяват подправени вести и откровена агитация. Защото у читатели и рекламодатели се основава лъжливото чувство, че “24 часа ” има нещо общо с тях.

24-chasa.eu е регистриран на компания Джей Ем Би, която е благосъстоятелност на Явор Борисов. Другият уебсайт, който се показва за оригинала 24chasa.bg, е 24chasa.eu. Това е част от схемата - подправеният уебсайт имитира заглавието, дизайна и непосредствено копира огромна част от наличието.

Ако съумеят да заблудят ботовете на рекламни мрежи, че това е производител на автентично наличие, тези уеб сайтове нанасят директна финансова увреда на притежателите на истинските марки, които пропущат изгоди от реклама, която се отклонява към измамниците.

Освен това нанасят и директни имуществени вреди и на рекламодателите, избрали да пускат реклама през такива мрежи, тъй като техните известия не доближават до същинска публика и в действителност си хвърлят рекламните бюджета в нищото. Освен директна щета има и неимуществена репутационна както за същинските медии, по този начин и за рекламните мрежи.

Фалшивите уеб сайтове са дейни политически – заливат с компромати избрана политическа мощ – нещо, което сигурно евентуално монетизират. 24-chasa.eu е по-новият. Той е пуснат на 7 февруари 2022 година

24chasa.eu е от април 2019 година Официално се води на името на Елена Ангелова Димитрова. Действително всичко се движи от Стефан Пройчев. Освен името уеб сайтът краде дизайна на “24 часа ” за нареждане на новините - водеща вдясно, а до нея 3 по-малки.[**sorce_name**]
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР