ГДБОП и прокуратурата са задържали хакера, известен като Емил Кюлев“.

...
ГДБОП и прокуратурата са задържали хакера, известен като Емил Кюлев“.
Коментари Харесай

Задържаха „Емил Кюлев“, хаквал банки и фирми, след което ги изнудвал

ГДБОП и прокуратурата са задържали хакера, прочут като „ Емил Кюлев “. Той е хаквал държавни институции, банки, компании, застрахователни компании и други юридически лица, след което ги е изнудвал. Нерегламентираният достъп до базата данни е осъществявал от март 2020 година до януари 2024 година

Ето цялостния текст на известието на прокуратурата: 

Софийска градска прокуратура притегли като обвинен и задържа за период до 72 часа Теодор Илиев на 21 година, по отношение на многократни непозволени дейности (компютърни престъпления) – нерегламентиран достъп до осведомителни системи на десетки държавни институции, търговски банки, застрахователни компании и други юридически лица, прекопирване и потребление на съответните данни от осведомителните масиви и други Установено е, че нерегламентираният достъп до базите данни е реализиран в интервала от м. март 2020 година до м. януари 2024 година

На 28.06.2024 година по досъдебно произвеждане, водено под надзора на СГП, следователи от отдел „ Киберпрестъпления " на Национална следствена работа, взаимно със чиновници на Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност " - Министерство на вътрешните работи, са подхванали дейности по следствието – претърсвания и изземвания, при които са тествани над 20 адреса на територията на страната. В хода на интервенция е открит и арестуван – Теодор Илиев, представящ се в онлайн пространството с псевдонима „ Емил Кюлев ". В хода на интервенцията е конфискувана компютърна техника, в това число и личен преносим компютър, който арестуваният се е опитал да унищожи.

Спрямо Теодор Илиев са повдигнати обвинявания по член 319а, алинея 1; 319б, алинея 2, както и по член 216, алинея 3 от Наказателния кодекс.

Предстои възлагането на експертизи на конфискуваната техника. Извършени са разпити на очевидци. Действията по следствие на незаконната активност на не престават.

Прокурор от СГП ще изиска от Софийски градски съд налагането на мярка за неотклонение „ задържане под стража ".

Припомняме, че още през 2020 година, тогава малолетен, той стартира да изпраща имейли до медии, в които обясняваше и оферираше да продава данни от Министерство на вътрешните работи, съдилища, прокуратурата, Народното събрание, медии и частни компании.

Теодор Илиев се укриваше в Сърбия. Твърдеше, че е непосредствен с Алексей Петров, само че малко преди убийството, атакува Петров с обиди. През юли предходната година източи данните на над 2 милиона и 200 хиляди души от застрахователна компания, която се счита за следена от Алексей Петров.

Според източници на " Труд news ", по време на ареста Илиев се е държал безочливо и обяснявал какъв брой харесва Путин и Русия. Софийски градски съд ще взема решение през днешния ден дали да го остави в ареста.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР