ГДБОП и ДАНС да се заемат с цената на газа,

...
ГДБОП и ДАНС да се заемат с цената на газа,
Коментари Харесай

Таско Ерменков: Странно е разнопосочното говорене по темата за газа

ГДБОП и ДАНС да се заемат с цената на газа, прикани енергийният специалист

Министърът на стопанската система Никола Стоянов заяви, че България се отхвърля от дълготрайни доставки на природен газ от " Газпром ". Преди това енергийният министър съобщи, че вратата към съветският снабдител не е затворена.

" Аз съм уверен, че газ има, слот може да се откри, всичко зависи на каква цена. Тя ще бъде доста по-висока от тази, която бизнесът сподели, че му е пределна ", разяснява енергийният експерт Таско Ерменков в студиото на  " Денят ON AIR ".

Той изрази недоумението си от разнопосочното говорене от институциите по една от най-важните тематики в страната.

" Учудвам се на дейностите на министъра на енергетика. Иван Иванов - ръководителят на КЕВР твърди, че настояването от " Булгаргаз " за повишаване на газа за ноември е безпричинно. Едновременно с това министърът на енергетиката споделя, че няма съображение за увеличение на цената на газа. Това приказва за нарушена връзка. Нямам пояснение по какъв начин в едно ведомство по една тематика има разнообразни отзиви ", съобщи Ерменков пред .

Той предвижда, че цената на газа ще се усилва. Посочи, че наклонността на интернационалните пазари е повишаване на втечнения газ, още повече след формалното известие от Съединени американски щати, че шистовият газ не може да се подсигурява.

" Купуваме сега огромни количества съветски газ посредством медиатори. Водим забавни диалози с " Газпром " за дотъкмяване на контракта. Ние питаме - те мълчат, ние написахме, те ни дадоха отговор, че ще си помислят. Това е нещо, което не дава отговор на съществено отношение към жизненоважен за българската стопанска система въпрос ", сподели енергийният специалист.

И предвижда непостижими цени на газа през идващите месеци, а нещата могат да станат " плачевни ".

" ГДБОП и ДАНС би трябвало да се позаинтересуват от казуса, става въпрос за националната сигурност на България. Да се ревизира както предходното държавно управление, по този начин и в случай че има хора и в служебното държавно управление, имаме лъкатушения, без да знаем накъде сме. Президентът приказва, че вършим транспарантни процедури. Някой знае ли в България какво става по тематиката газ действително? - ще пуснем търг, само че какъв. Най-ниската цена ще бъде към 190 евро на мегават час и то без цената на регазификацията и в случай че има
слотове ", предвижда Ерменков.

И уточни, че Унгария, която има дълготраен контракт с " Газпром ", получава своя газ на 60 евро.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР