Газпром вече ни е врътнал кранчето и към България вече

...
Газпром вече ни е врътнал кранчето и към България вече
Коментари Харесай

Ще спрем ли кранчето на Сърбия? Петков обяви, че ще преразгледа договорите за транзит на газ |

Газпром към този момент ни е врътнал кранчето и към България към този момент не тече съветски газ. Това стана ясно на пладнешки брифинг на премиера Кирил Петков и енергийния министър Александър Николов.

" Имаме подготвен проект за този сюжет, той е подготвен отпреди един месец. Министерството на енергетиката има точни стъпки за изпъленение, няма да бъдат ограничавани количествата газ. Това в действителност е проблем сред „ Газпром “ и Европейска комисия. Министърът на енергетиката отива на следващия ден в Брюксел, с цел да може отговорът да бъде общ ", съобщи министър-председателят.

По думите му повода „ Газпром “ да спре доставките за газ е настояването за заплащане в рубли.

" Ние няма да дадем този шантаж да бъде употребен. Едновременно с това преглеждаме договорите освен за доставка на газ, само че и за пренос на газ. Шантажът не е метод и отношение, което българската страна ще търпи ", безапелационен бе Петков.

Според него има явен проект от кое място ще дойдат другите доставки на газ. Петков разкритикува и дейностите на кабинета Борисов-3, който построи за сметка на българските данъкоплатци продължението на Турски поток, по който руснаците доставят синьо гориво на Сърбия и Унгария.

" Факт е, че след 3 милиарда лв. изхарчени, единственото, което имаме като диверсификация, е може би джипа в гаража на госпожа Арнаудова. Нямаме диверсификация, нямаме 3 милиарда... В последните три месеца работим интензивно за създаване на гръцката връзка ", съобщи министър-председателят.

Петков уточни, че с гръцкия си сътрудник Мицотакис е обсъдил строителството на интерконектора.

" Всичко върви по проект. До юни ще имаме спомагателни количества от Азербайджан ", уточни той.

Енергийният министър Александър Николов уточни, че след утринната конференция към този момент има удостоверение за физическо прекъсване на газовите доставки. По последно заплащане от страна на " Булгаргаз " парите, които са одобрени по механизма в контракта, са върнати назад, стана ясно от неговото изявление.

Николов уточни, че с цел да се реализира оптималната успеваемост на цените, би трябвало да се търсят всевъзможни канали - в това число стандартна доставка през Гърция, Турция, в това число LNG (доставка на полутечен газ) за балансиране, когато не доближават количествата.

Според енергийният министър в последните седмици " Газпром " се е трансформирал в нерешителен снабдител и сътрудник, защото употребява енергийните доставки като стопански инструмент по време на война за напън.

" България е бил постоянно е бил правилен сътрудник и длъжник, освен към " Газпром ", само че и всички прилежащи страни. Прегледът е належащ след писмото от през вчерашния ден. Когато преносът на природен газ, само че и финансовото положение на " Булгаргаз ", а и " Булгартрансгаз " зависи от " положителната воля " на един и същи " сътрудник ", е напълно разумно да се направи обзор на тези контракти, защото инвестицията от 3 милиарда зависи единствено от един-единствен стопански индивид и това е " Газпром ", добави той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР