Газпром продават там, където им е изгодно, коментира премиерът Кирил

...
Газпром продават там, където им е изгодно, коментира премиерът Кирил
Коментари Харесай

Премиерът: Газпром продават там, където им е изгодно

" Газпром " продават там, където им е преференциално, разяснява министър председателят Кирил Петков. 

Говорихме по тематиката " Газпром " и газ. Обединихме се към две неща. Че в действителност не може всяка една европейска страна да се оправя независимо с този проблем. Трябва да имаме обща позиция сред страните членки, защото има опция, че Русия и " Газпром " дава разнообразни условия на другите страни, което може да допуска, че едни страни могат да си заплащат, други не могат. Това сподели министър председателят Кирил Петков след среща с италианския премиер Марио Драги в Рим.

" При нас имаше безспорен риск от сменянето на евро в рубли. Доколкото разбирам на много от страните членки им е казано, че самото заплащане в евро е задоволително и те не би трябвало да се тормозят изобщо за превалутиране, макар, че имат втора сметка. Така че, явно има разнообразни условия и ние, до момента в който не се обединим дружно и не отворим всичките си контракти и общо обсъдим по какъв начин да се оправяме с този проблем, има заплахата да ни играят другите страни членки въз основата на другите условия, което не е добре за целия съюз ", уточни Петков.

" Според мен " Газпром " гледа къде са най-големите пазари. Там, където продават най-вече, допускам без да знам елементи - Германия, Италия, там са подготвени да създадат взаимни отстъпки. На дребните пазари, където не са им толкоз значими като мащаб, са подготвени на създадат по-трудни условия. И тази игра сред огромни и дребни, като размер на количествата, продадени от " Газпром ", би трябвало да завърши ", акцентира той.

По думите на премиера това ще е една от тематиките, които ще бъда разисквани на идващото събиране на водачите на Европа, тъй като страните в Европейски Съюз би трябвало да имат единна позиция и изискванията им за газови доставки от Русия би трябвало да са идентични.

Петков сподели още, че Марио Драги ни е поздравил, че не сме се огънали във връзка с настояването за заплащане на газа в рубли, съобщи нюз.бг.

" Ще работим дружно, с цел да увеличим и евентуалните доставки от Азербайджан и от другите страни, които могат по същата тази тръба да влязат ", означи също той.

Министър-председателят уточни още, че Италия също има проблем с покачването на цените се на енергоизточниците и увеличението на инфлацията като България, като по време на диалога им Марио Драги е отворил тематиката за оптималната горна цена на газа

" Другото нещо, към което се обединихме, е че би трябвало да увеличим мандата на Европейската прокуратура, да включва и пране на пари сред другите страни. Това ще отстрани евентуални закононарушения като вилата в Испания и други такива, където парите се изнасят примерно от България и отиват в други европейски страни членки. Ако Европейската прокуратура има явен мандат и върху този вид парични потоци, този вид закононарушения ще бъдат хванати доста по-бързо ", съобщи Кирил Петков.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected]. Ще обърнем внимание!
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР