Газпром“ постави през 2017 г. абсолютен рекорд по износ на

...
Газпром“ постави през 2017 г. абсолютен рекорд по износ на
Коментари Харесай

„Газпром“ увеличи с 1/3 своя дял на европейския газов пазар

„ Газпром “ сложи през 2017 година „ безспорен връх по експорт на газ в Европа за цялата история на руската и съветска газова индустрия. Това съобщи вицепрезидентът на газовия холдинг Александър Медведев на среща с вложителите в Ню Йорк.

Износът доближи 194,4 милиарда куб.м., добави той, представен от „ Ведомости “. „ Газпром “ прави оценка своя пазарен дял на 34,7%, се споделя в презентация на компанията. Официалните данни за потреблението на „ синьо гориво “ в Европа за 2017 година към момента не са оповестени.

За финален път този индикатор е намалявал през 2012 година и е бил 26%. От тогава има съвсем непрестанен напредък. За 5 години делът на „ Газпром “ на европейския пазар се е нараснал с 9 процентни пункта до 34%.

Растежът на доставките е обвързван с повишеното ползване на газ в Европа, уточни Медведев. Но делът на съветската компания нараства по-бързо, в сравнение с пазара, акцентира той.

„ Газпром “ чака растеж на вноса на газ в Европа през 2035 година с една трета или даже 1,5 пъти до 393-459 милиарда куб.м. годишно.

Практичният модел на договаряне и гъвкавостта на маршрутите на доставка на газ разрешават на компанията и отсега нататък да усилва наличието си в Европа, уверен е Медведев. „ Газпром “ не чака сериозна конкуренция от останалите, на първо място американски производители на газ. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР