Газпром, основният руски доставчик на природен газ, обяви пълно спиране

...
Газпром, основният руски доставчик на природен газ, обяви пълно спиране
Коментари Харесай

София и Варшава не са платили горивото в рубли: Газпром

Газпром, главният съветски снабдител на природен газ, разгласи цялостно прекъсване на износа на газ за България и Полша в сряда, откакто двете страни отхвърлиха да правят заплащания в рубли. Според изказване на компанията доставките няма да бъдат обновени, до момента в който София и Варшава не се съобразят с новите условия.

Руският енергиен колос предизвести, че в случай че България и Полша стартират да сифунират съветски директен газ, предопределен за други страни, ще понижи доставките с количеството, което София и Варшава нелегално са задържали.

В изказване рано в сряда Газпром изясни, че " до края на работния ден на 26 април Газпром Експорт не е получил рубли за доставките на газ през април от сдруженията " Булгаргаз " (България) и PGNiG (Полша) ", както се изисква според указа на президента Владимир Путин от 31 март. Руският енергиен колос означи, че " заплащанията за газ, доставен след 1 април, би трябвало да се правят в рубли " и че двете компании са били известени за това " навреме ".

 

Миналия месец президентът Путин изиска от страните, които са наложили наказания на Русия и не престават да внасят нейния газ, да правят заплащания в рубли. Няколко купувачи показаха подготвеност да одобряват настояванията на Москва. В понеделник Uniper, най-големият немски вносител на съветски газ, съобщи, че ще бъде допустимо да заплати за бъдещите доставки, без да наруши западните наказания.

Полша отхвърли да съблюдава тази процедура и във вторник наложи наказания на " Газпром ", който има 48% дял в полската компания, която е съсобственик на газопровода " Ямал-Европа ". По линията с дължина 4000 км се транспортира газ от полуостров Ямал и Западен Сибир до Германия и Полша през Беларус.

 

 

Сегашният 10-годишен контракт на България с " Газпром " изтичаше в края на тази година, само че в изказването на министерството се споделя, че " Булгаргаз " няма да довърши контракта, в случай че би трябвало да заплаща в рубли, като се показва, че тази скица " основава обилни опасности за България " България разчита на Русия за към 90% от своя газ, а останалата част идва от Азербайджан.

Миналия месец представител на държавната енергийна компания " Булгаргаз " съобщи пред кореспонденти, че от това лято Азербайджан ще обезпечава всички доставки за страната, въпреки и на по-висока цена. По-нататък държавното управление на България възнамерява да свърже страната с към момента незавършения терминал за полутечен природен газ (LNG) в Гърция, където газът ще се внася с кораби, евентуално от Съединени американски щати.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР