Газпром изпрати писмо до своите европейски клиенти и се опитва

...
Газпром изпрати писмо до своите европейски клиенти и се опитва
Коментари Харесай

Bloomberg: „Газпром“ се опитва да убеди ЕС, че плащането на газ в рубли няма да наруши санкциите

" Газпром " изпрати писмо до своите европейски клиенти и се пробва да ги увери, че могат да продължат да заплащат за газ в рубли, без да нарушават глобите. Това заяви, като разгласява и писмото.

Подобна стъпка може да значи, че Руската федерация се пробва да не се окаже в обстановка на действително газово ембарго и да резервира приходите си от газ, които са жизненоважни за стопанската система.

Европейската комисия към този момент съобщи, че заплащането на съветски газ в рубли ще наруши глобите. Заради отхвърли да се заплаща синьо гориво в съветска валута, Полша и България към този момент са с прекратени доставки, а периодите за заплащане на други страни изтичат по-късно през май.

В писмото " Газпром " оповестява на клиентите си, че новата заповед, издадена от Кремъл на 4 май, " обяснява процедурата " за първичната поръчка за заплащания в рубли. Руският монополист отбелязва, че поръчката подсигурява бистрота на паричните потоци от задгранични купувачи и изключва опцията за привличане на трети страни в сетълментите.

Тази процедура наподобява изключва Централната банка на Русия, която беше глобена. Все още обаче не е ясно дали сходни уточнения ще бъдат задоволителни, с цел да убедят Европейски Съюз.

Съюзът твърди, че отварянето на сметка в рубли, което Кремъл изисква, и взаимоотношението с централната банка при превалутирането на парите, би нарушило глобите.

По-рано Русия прикани фирмите да открият две сметки - една в евро и една в рубли - и увери, че заплащането няма да се смята за изпълнено, в случай че не е в рубли.

В края на март съветският президент Владимир Путин подписа декрет заплащанията на доставките на газ за " вражески страни " да са в рубли.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР