„Газпром“ едностранно наруши договора си с България. Най-напред „Газпром“ се

...
„Газпром“ едностранно наруши договора си с България. Най-напред „Газпром“ се
Коментари Харесай

Посланик Херо Мустафа: „Газпром“ едностранно наруши договора си с България

„ Газпром “ едностранно наруши контракта си с България. Най-напред „ Газпром “ се опита да промени изискванията на контракта си, а по-късно, когато България се застъпи за себе си, „ Газпром “ реши да употребява едностранно енергетиката като оръжие. Именно по тази причина години наред работим дружно за диверсификация ", това съобщи в изявление пред Нова тв Н.Пр. полсаник Херо Мустафа.

Публикуваме цялото изявление:

България ще се съобрази с настояванията на президента Зеленски, само че няма да изпращаме оръжия на Украйна. Какъв е Вашият коментар?

Както съм казвала доста пъти, България е другар, сътрудник и съдружник, както и доста мощен и приближен сътрудник в НАТО. Това дали България ще реши да изпрати военна техника или не, е решение, което следва да се вземе сред България и Украйна. To e суверенно решение на България. А аз бих желала да се съсредоточа върху позитивното - фактът, че България построява на територията си бойна група на НАТО; фактът, че България одобри над 100 000 бежанци; фактът че България поддържа резолюциите на Организация на обединените нации и глобите, както и че България се опълчва на жестокостта, на която сме очевидци, опълчва се на унищожителните дейности на Русия против цивилно население и цивилен цели, които следим.

Русия прекрати доставките на газ за България. Как могат Съединените американски щати да оказват помощ при тази рецесия?

Бих желала да насоча вниманието върху нещо доста значимо, което споменахте. „ Газпром “ едностранно наруши контракта си с България. Най-напред „ Газпром “ се опита да промени изискванията на контракта си, а по-късно, когато България се застъпи за себе си, „ Газпром “ реши да употребява едностранно енергетиката като оръжие. Именно по тази причина години наред работим дружно за диверсификация.

През март нашата администрация в Съединени американски щати съобщи, че ще предоставим спомагателни 15 милиарда кубични тона полутечен природен газ за Европа. Както разбрахте напълно неотдавна, по време на визитата на министър-председателя и министъра на енергетиката на България във Вашингтон работихме дружно, с цел да може да осигурим две изключителни доставки на полутечен природен газ на цени, отлични за България; и ще продължим да работим за средносрочни и дълготрайни решения, тъй като сме другари и сътрудници.

А в този момент бих желала да се върна на тематиката за диверсификацията. Представете си, в случай че преди една година България беше приключила Междусистемната газова връзка Гърция-България, да вземем за пример, то България нямаше да бъде в настоящето състояние. Така че се работи в опит за реализиране на диверсификация допустимо най-бързо. И това ще се случи - освен с полутечен природен газ от Съединени американски щати, само че и от други страни, което е извънредно значимо. И още веднъж ми се желае да се върна към това, с което започнахме. Русия бе тази, която едностранно наруши контракта си. За тези, които винят България за случилото се, споделям: „ Застъпете се за България; застъпете се за енергийната самостоятелност на България “.

Според Вас кое би могло да бъде работещо решение, водещо до пробив в връзките сред България и Република Северна Македония?

Най-важното е да се води разговор. Мисля, че новите държавни управления и от двете страни сложиха положително начало на разговора. Знаете, че ние като администрация, имаме вяра в единството на Европа и в участието на тези страни в Европейския съюз. Знаете като българка, че участието на България в Европейския съюз към този момент 15 години - с изгодите, които произтичат за България - и участието на страните в района в Европейския съюз разрешават по-голяма районна непоклатимост и районен разцвет. Бих споделила, че разговорът е значим. А това, което не е потребно, е, в случай че и двете страни слагат ултиматуми или употребяват отрицателна изразителност, както и в случай че политиците от двете страни гледат на това единствено като на спор, съдействуващ за личната им известност. Това не би било от изгода. Трябва да има същински разговор в опит за намиране на решение за пътя напред. Тази районна непоклатимост е значима, тъй като, в случай че не са членове на Европейски Съюз, се основава вакуум. А когато има вакуум, тези, които не желаят непоклатимост, ще се възползват от това.

Спуска ли се нова Желязна завеса над Европа?

Не, не мисля. Според мен, следим удивително интернационално единение. Над 140 страни са дали своят вот за резолюциите на Организация на обединените нации, в които се осъждат зверствата, осъществявани от Русия. Виждате по какъв начин във времена на рецесии нациите се сплотяват. Ние сме толкоз взаимозависими, че множеството страни по света избират интернационална система, учредена на правила. Според мен това е бъдещето.

Със фамилията си сте минали през доста тежки времена, на мизерия и война. Сега, милиони хора, най-вече дами и деца, бягат от войната в Украйна. Какво бихте посъветвали тези хора, които тъкмо както родителите Ви, би трябвало да стартират от нулата?

Като начало, имам вяра, че е значимо да сме съпричастни с бежанците, да разберем тежкото състояние, в което се намират. Те не са желали да им се случи това, не са желали да изоставен своята страна или живота, който са водели. Били са принудени да го създадат. Предвид събитието, че множеството от тях са почтени дами и деца, най-важното, което можем да създадем, е да покажем съпричастност, да им покажем, че разбираме тежкото им състояние. Когато със фамилията ми напуснахме като бежанци, за нас най-важното беше да останем, целеустремени - в никакъв случай да не се отхвърляме от вярата. Надеждата е толкоз значима. Баща ми споделяше, че от компликациите от време на време се раждат положителни неща, тъй че да бъдат целенасочени и да имат вяра - това бих ги посъветвала.

Бихте ли ни разказали за дългия и допускам сложен път на кюрдска бежанка до дама, работеща във висшия ешелон на американската политика?

Когато кацнахме в Съединени американски щати, имахме единствено облеклата на гърба си и очаквания и фантазии за по-добър живот. Баща ми, умен човек, споделяше: „ Учи старателно, работи старателно “. Така и направих. Веднага се концентрирах върху положителното показване в учебно заведение, започнах да работя на 14 години. Всеки от родителите ми работеше на три места, с цел да се устояваме.. С горделивост мога да заявя, че приключих първа по триумф във випуск от 500 души, тъй като останах целеустремена. Получих стипендия да последвам в лицей и даже по време на следването ми там работех на три места. През цялото време си спомнях какво споделяше татко ми: „ Учи старателно, работи старателно и постоянно имай смели фантазии “. Поставяш си амбициозни цели, постигаш ги и по-късно с целиш още по-нависоко.

Казвате, че сте родена в Ирак, само че Америка Ви е направила свободна. Къде се чувствате по вкъщи си?

Прекрасното на Америка е, че ценим своите разносъставни идентичности. Аз съм горда американка от кюрдски генезис. Америка ми даде независимост. Обичам полезностите на Америка, виждам в себе си знак на тези полезности и ги съставлявам - независимост, народна власт, господство на закона. А в културно отношение с огромна горделивост споделям, че съм от кюрдски генезис - дава ми устóи и на изток, и на запад; разрешава ми в доста връзки да разбирам нюанси в другите култури, да реализирам връзка, точно тъй като имам устóи и на изток, и на запад.

Имате два доста прочувствени моменти в кариерата Ви, като се завръщате в Ирак. Първия път сте изпратена в Мосул за координатор, а втория път – за фотосите на документалния филм за Вас - „ American Herro “. Можете ли да ни разкажете повече?

Когато се върнах в Ирак като посланик на Съединени американски щати видях към себе си огромни очаквания за незабавна смяна. Същото виждаме на доста места, където популацията желае смяна, освен това желае смяната да настъпи бързо. Истинската смяна, дълготрайната смяна лишава време. Много е значимо да имаме самообладание, с цел да позволим да настъпи тази смяна. Онези, които не желаят смяна, ще се опитат да я попречват, да я блокират, само че е значимо да останем съсредоточени върху устрема за по-добър живот. Документалният филм „ American Herro “ е за странствуване - за това, по какъв начин всеки човек от време на време може да е изправен пред компликации в живота. За всеки от нас животът не всеки път е елементарен. Понякога в житейския си път човек може и да се проваля. Но няма ужасно, това е просто част от процеса. Тогава е значимо е да продължиш да работиш старателно, да останеш съдбоносен и целенасочен, постоянно да вярваш в себе си и в фантазиите си. Именно за това се споделя във кино лентата - това е образец за американската фантазия.

Говорите 9 езика, което е впечатляващо. Знам, че учите и български! Трудно ли е? Коя беше първата дума, която научихте на нашия език?

Първата дума, която научих, беше семейство, което съгласно мен беше съвършено, тъй като разказва България, смисъла на фамилията в България и за мен персонално - за мен то е извънредно значимо. Думата, която най-често използвам, е здравейте и осъзнах, че я употребявам и за млади събеседници, и за по-възрастни. Използвам я, тъй като е формалната форма. Използвам я в символ на почитание - към Вас, към България. Влюбих се във Вашата страната и България постоянно ще заема доста особено място в сърцето ми.

Вече споменахте нашата страна, само че какво тъкмо Ви харесва в нея и какво бихте желали да измененията?

Толкова доста неща обичам във връзка с България. За мен е чест и привилегия да бъда дипломат тук. Обичам българския народ, гостоприемството, силата на българите. Обичам природата. И доста мощно се вълнувам, че това лято ще имаме първите директни полети сред Съединени американски щати и България от 23 години насам - първите директни полети.

Това е страхотна вест!

Да, в действителност е страхотна вест! Вълнувам се, тъй като това значи, че от ден на ден американци ще могат да опознаят България такава, каквато я обичам. Що се отнася до въпроса какво бих трансформирала, не съм аз индивидът, който да споделя какво би трябвало да се промени. Ще споделя за моя светоглед - аз постоянно виждам чашата по-скоро на половина цялостна, в сравнение с на половина празна. Аз съм оптимист и имам вяра, че позитивната настройка изведе всеки от сложните, предизвикателни обстановки. България е прелестна страна и ще реализира забележителни триумфи. Вярвам, че е извънредно значимо да имаме позитивна настройка.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР