Газпром е увеличил добива на природен газ през първите 11

...
Газпром е увеличил добива на природен газ през първите 11
Коментари Харесай

Газпром увеличи износа на газ за България с 44% за 11-те месеца

" Газпром " е нараснал добива на природен газ през първите 11 месеца на 2021 година с 14,7% по отношение на година по-рано, като за същия интервал е повишил и износа като цяло за Европа и Азия с 6,6%. Това демонстрира разбор на S&P Global Platts въз съществена на последните данни на съветския газов колос, предоставени на 1-ви декември, заяви БНР.

Доставките на " Газпром " за България са нарастнали за посочения интервал с 43,8% по отношение на първите 11 месеца на 2020 година, а в посока Турция покачването на доставките е с 83,7%.

Най-солиден растеж при износа на природен газ за Европа за интервала януари - ноември има при преноса към Румъния (скок с 221,8%), Сърбия (с 85,8%) и Словения (с 53,9%).

Продажбите на съветски газ за Германия пък са нарастнали през януари - ноември с 16,8% по отношение на година по-рано, което обаче съставлява закъснение по отношение на покачвания с 23,4% експорт от страна на " Газпром " през първите 10 месеца на годината.
 Европа протяга ръка към подземните газохранилища
Европа протяга ръка към подземните газохранилища

Унгария първа е почнала да изразходва запасите си от природен газ

" Страните, за които " Газпром " за 11-те месеца е изнесъл повече газ, в сравнение с през цялата 2020 година, са: Германия, Турция, Италия, България, Румъния и Сърбия Гърция, Словения, Швейцария, Северна Македония и Босна и Херцеговина ", показаха от съветския газов колос.

Продажбите на " Газпром ", които включват газ, доставян по водопровод и от личен потенциал в европейските газови хранилища в Европа и Турция, са били общо 175 милиарда куб. м през предходната година, защото тогава търсенето беше наранено от пандемията от Covid-19.

Същевременно, изтеглянето на газ от подземните складове в Европа през ноември доближи връх от 2011 година насам, сочат данни на Gas Infrastructure Europe (GIE).

Изтеглянето на природен газ от хранилищата в Европейски Съюз през ноември възлиза общо на към 11,68 милиарда куб. метра. Това е втори пик от 2011 година насам, като първият беше през 2016 година - когато 11,78 милиарда куб. м бяха изтеглени от европейските газови хранилища.

Така общото запълване на европейските складове в края на ноември тази година понижа до 68,05% и към този момент е към 73,46 милиарда куб. метра.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР