Газпром“ е изправен пред риск да бъде възобновен случай за

...
Газпром“ е изправен пред риск да бъде възобновен случай за
Коментари Харесай

„Булгаргаз“ иска от ЕК нови стъпки срещу монополизма на „Газпром“

„ Газпром “ е изправен пред риск да бъде обновен случай за нарушение на антимонополната политика, в който Европейската комисия стратира следствие против съветския монопол върху експорт на газ.
Негов предмет са подозрения за корист с господстващото му състояние на източноевропейския газов пазар и причина за повторното му пускане е недоволството на  България, информира Евроактив.
Делото AT.39816 – за снабдяване на газ в Централна и Източна Европа - е доста евентуално да стане част от дневния ред на Комисията.
Според източници в София, българският държавен снабдител на газ „ Булгаргаз “ се готви да изиска Комисията да възобнови антитръстовите производства против „ Газпром “ заради несъблюдение на едно от основните обещания на съветската компания.
Това се отнася до уговорката на „ Газпром “ да пригоди съветските цени за газ към междинните пазарни цени в Европейски Съюз, което разреши на Европейската комисия да приключи случая.
На 24 май 2018 година Европейската комисия, водена от заместник-председателя по политиката в региона на конкуренцията Маргрете Вестагер, завърши антитръстовото си следствие против „ Газпром “. Случаят продължи 7 години и приключи без санкция, само че при значими условия - съветската компания трябваше да понижи цените и да спре напъните за попречване на достъпа на конкуренцията до източноевропейския пазар.
Разследването се отнася до хипотетичната корист на „ Газпром “ по отношение на доминирането си на газовите пазари в  България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Унгария и Словакия. В хода на делото ясно бяха избрани пазарните цени на природния газ в Европа. Това са цените на континенталните хъбове, както и междинните гранични цени за Германия, Франция и Италия.
Според " Булгаргаз ", българското искане за предоговаряне на цените е изпратено при започване на август предходната година, а крайният период за реализиране на съглашение сред двете страни изтече, без резултат, 120 дни по-късно (в началото на декември).
Съобщава се, че договарянията сред " Булгаргаз " и " Газпром " през последната половин година са били интензивни, само че несполучливи. Източниците настояват, че неналичието на отговор на редица български оферти е метод „ Газпром “ да забави процеса на преразглеждане на цените в контракта и явно няма предпочитание от страна на руснаците да бъде реализирано съглашение.
Междувременно Европейската комисия разгласява публични данни за граничните цени на природния газ през третото тримесечие на 2019 година От постоянния отчет на Комисията стана ясно, че седем от осемте страни по антитръстовото следствие към този момент са получили понижение на цените на доставките си от „ Газпром “. България е единствената, която не е получила такова.
За третото тримесечие на 2019 година България се трансформира в страната, която купува най-скъпия газ в Европейски Съюз, твърди Евроактив. Наличните данни за четвъртото тримесечие евентуално ще потвърдят това. Ето за какво " Булгаргаз " възнамерява да потърси поддръжка от Европейската комисия, за да накара „ Газпром “ да съблюдава уговорките си. Освен това в случай че антитръстовата процедура против „ Газпром “ бъде обновена, компанията ще бъде изправена пред заплахата да заплати голяма санкция - нещо, което тя избегна с поетия ангажимент.
Българският газов бранш не се сблъсква за първи път с нежеланието на „ Газпром “ да договаря за изискванията на търговия. През десетилетията тези претенции постоянно са „ удряли на камък “, значително заради обстоятелството, че съвсем 100% от потреблението на природен газ в страната се обезпечава от Русия.
Нещата обаче се трансформират, съгласно Евроактив. Миналата година „ Булгаргаз “ съумя за първи път да внесе 500 милиона кубически метра газ от други снабдители на по-евтини цени. За съпоставяне общото годишно ползване на страната се прави оценка на 3 милиарда кубически метра. Освен това се чака един милиард кубически метра да бъде импортиран от Азербайджан през Южния газов кулоар, когато през втората половина на 2020 година интерконекторът Гърция-България (IGB, прочут още като Стара Загора-Комотини) е подготвен.
България има проекти да внася съветски газ от Турция, по Балканския газопровод, продължение на газопровода „ Турски поток “, доставящ съветски газ до европейската територия на Турция под Черно море. Газът ще отиде и по-далеч - до Сърбия, Унгария и Австрия - а България планира да употребява част от газа за лична консумация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР