Газпром доминира пазара на природен газ в Европа. Но руският

...
Газпром доминира пазара на природен газ в Европа. Но руският
Коментари Харесай

170 хиляди километра тръби, договори с 30 държави: истината за влиянието на Газпром


Газпром господства пазара на природен газ в Европа. Но съветският държавен тръст не печели своите милиарди единствено от рандеман и експорт на сила, а също и от финансови покупко-продажби, медии и даже от футбол. Ето по какъв начин:

Колко всесилен е Газпром? Много консуматори, които отопляват жилищата си с газ, евентуално си задават този въпрос. Особено в този момент - на фона на скупчването на съветски войски по източната граница на Украйна. Ако в сегашната рецесия на Русия ѝ бъдат наложени тежки наказания от Запада, а тя спре подаването на газ за Европа, това може да провокира сериозен дефицит.
Редакцията предлага
Газпром управлява немския газов пазар

Газпром има най-големите ресурси от природен газ в света и управлява немския газов пазар с дневни доставки от 272 милиона кубически метра за Федералната република. Това количество може да нарасне доста, в случай че новият газопровод " Северен поток 2 " влезе в употреба.

Газпром стопанисва и няколко газохранилища в Германия, най-голямото от които - в Реден, провинция Долна Саксония, което съветският тръст закупи през 2015 година. В Германия Газпром има участия в още три газохранилища - тези в Етцел, Йемгум и Хайдах.

Също по този начин и част от преносната мрежа в Германия се намира в съветски ръце: дружно с немската компания Wintershall Dea, Газпром има присъединяване в четири далекопровода. Той държи 51 % в компанията " Северен поток АД " със седалище в швейцарския Цуг, която стопанисва газопроводите " Северен поток 1 " и " Северен поток 2 ".

Към днешна дата Газпром разполага с тръби, чиято дължина надвишава 170 хиляди километра, през които руснаците доставят природен газ на общо 30 страни.

Над 500 милиарда кубика газ за година

Газпром добива газ освен в Русия. Заедно с Wintershall Dea, трансформирала се в най-важния му сътрудник, съветският тръст добива и в Нидерландия. През 2015 година двете компании сътвориха сдружението Wingas, което към този момент е 100-процентова благосъстоятелност на Газпром. " Руснаците го употребяват като централен снабдител в Европа и за тях компанията има доста значимо значение ", споделя основният редактор на профилираното издание Energate Хайко Ломан.

През 2021 година в международен мащаб са добити съвсем 515 милиарда кубически метра природен газ - с 14 на 100 повече от миналата година. На този декор шефът на Газпром Алексей Милер дефинира 2021-а като най-хубавата година за компанията от 2013-а насам. Съответно той чака и най-хубавите финансови резултати на компанията изобщо в нейната история.

Бивш офицер от Щази управлява бизнеса в Германия

Германия е измежду най-големите купувачи на съветски природен газ. През 2021 година продажбите на немския пазар са нарастнали с над 10 %, а бизнесът на Газпром във Федералната република е поверен на дъщерната компания Germania. Шеф на компанията е Матиас Варних - някогашният офицер от Щази е остарял другар на съветския президент Владимир Путин. Варних рядко се появява обществено - най-често може да бъде забелязан на стадиона на футболния клуб " Шалке 04 ", чийто спонсор е Газпром и в чийто контролен съвет Варних взе участие. Годишно Газпром налива по 15 милиона евро в клуба.

Но най-важната връзка на Газпром с немската политика е Герхард Шрьодер. Бившият канцлер на Германия е ръководител на Управителния съвет на " Северен поток АД " и е препоръчан за член на Надзорния съвет на Газпром на мястото на Тимур Кулибаев, който е шурей на президента на Казахстан Нурсултан Назърбаев.

Наскоро някогашният немски канцлер Герхард Шрьодер бе препоръчан за член на Надзорния съвет на Газпром.

Дългата ръка на Кремъл

Особено въздействие в този орган обаче Шрьодер надали ще има, споделя специалистът по съветските въпроси в берлинската фондация " Наука и политика " Янис Клуге. " Независимите членове на Надзорния съвет имат декоративна функционалност ", счита специалистът. Защото този съвет в действителност е реализатор на волята на Кремъл.

Истинските стратегически решения се вземат в Москва - персонално от президента Путин. Включително това кой и какъв брой газ да получава в чужбина. Изпълнител на неговите решения е шефът на Газпром Алексей Милер. Той управлява компанията от към 20 години и също е непосредствен другар на Путин. Под негово управление Газпром се трансформира от компания, която добива газ, в голям конгломерат.

Милиарди облага от медии и банки

Отдавна обаче Газпром не печели всичките си пари единствено от газ. За да не е толкоз подвластен от изменящите се цени на естествените първични материали, концернът навлезе и в банковото дело и в бизнеса с медии. " Газпром медиа " в това време има 9 телевизионни канала в Русия, 29 тематични канала, 10 радиостанции и две издателства. Медийният бизнес на Газпром възлиза на 1,2 милиарда евро.

От 1990 година Газпром има и лична банка - Газпромбанк. Тя работи както с частни, по този начин и с фирмени клиенти, занимава се и с капиталово банкиране, търгува с валута и първични материали.

Газпромбанк е третата най-голяма банка в Русия.

Решения обратно на фирмената логичност

Газпром не е компания с чисто икономическа активност, ориентирана към генериране на облага, споделя енергийният специалист Михаил Крутихин от московската организация RusEnergy. По думите му има и един втори, политически Газпром, който не се управлява от чисто комерсиалните ползи. Така да вземем за пример се счита, че през 2021 година концернът е можел да изнесе с 1/3 повече газ за Европа, само че не го е направил по чисто политически съображения.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР