Газовото фиаско може да отнесе като цунами цялата политическа класа.

...
Газовото фиаско може да отнесе като цунами цялата политическа класа.
Коментари Харесай

Калоян Паргов: Газовото фиаско може да отнесе като цунами политическата класа

Газовото крушение може да отнесе като цунами цялата политическа класа. Цената ще я платят хората и бизнесът, само че те ще потърсят сметка от всички, които са се докоснали до властта през последните години и са носили отговорност за ръководството на страната. Прогнозата направи ръководителят на Управителния съвет на Стратегическия институт за национални политики и хрумвания Калоян Паргов по време на формалното показване на СИНПИ. По думите му диверсификацията на газовите доставки наложително включва и пряк импорт от Русия.

Като част от Института в събитието взеха присъединяване именити учени, професори и експерти в редица основни публични области.

СИНПИ е основан през юни 2022 година В Управителния съвет, с изключение на Калоян Паргов като ръководител, вземат участие проф. Ваня Добрева, която е била заместник-министър на образованието, някогашният здравен министър доктор Таня Андреева, политологът и учител Христо Господинов и дипломат Чавдар Минчев, който е ръководител на Националната асоциация за интернационалните връзки.

Дора Янкова сподели, че се е включила към Института, тъй като се усеща удобно в среда, в която има мислещи хора, които обичат България. Хора, които се усещат свободни в един свободен спор и редом с това се усещат и виновни пред бъдещето на страната. „ България не трябва да изостава, тя би трябвало да продължи да се стреми да стане съвременна страна, в която да има същинска народна власт и да има такива институти като нашия ", съобщи Янкова, която е един от учредителите на СИНПИ.

„ В преамбюла на Стратегия за развиването на Съединени американски щати и света в ХХІ век е записано безусловно следното – през ХХІ век ще ръководи тази страна, не която може да унищожи света, а която може да го нахрани ", напомни Валентин Николов, който също е основател на Института. Според него това са го осъзнали и други хора от други страни и през днешния ден виждаме, че с изключение на оръжията като такива, храната, зърното също е оръжие. „ СИНПИ има за цел да предизвика точно диалог в тази посока, за бъдещето, като под бъдеще разбирам 20, 30, 50 години напред ", изясни Николов.

Първата и най-важна задача, която си слага СИНПИ е „ МИСИЯ 9 000 000 българи " (М9М), разгласи Калоян Паргов.

Той напомни, че тази цел е изглеждала обозрима в средата на 80-те години на предишния век, когато нацията наброява над 8 900 000. Малко по-късно, при започване на 90-те, трендът потегля изрично надолу. Преброяването през 2021 година установи население от 6 милиона и половина. През 2018 година Българска академия на науките направи черната прогноза, че изгубването на българите е необратим развой до 2040 година

„ От първостепенно значение е да бъде създадена национална теория за оцеляването на нацията. За това представяме пред Вас „ МИСИЯ 9 милиона българи ", съобщи Паргов. Той уточни, че оцеляването на нацията включва цялостна дълготрайна държавна политика във всички обществено-икономически сфери, които да подсигуряват постигането на задачата.

„ Политическата действителност в този момент показва пред обществото единствено партийна логистика – кой с кого и по какъв начин. Без цел и посока ", посочи ръководителят на СИНПИ.

По думите му Институтът ще предложи национална теория с небосвод 20 – 25 години, която да не е подвластна от идеологическа, икономическа и партийна обстановка. „ Това е национална цел, която е значима и сплотява всички обществени прослойки на обществото ", сподели в умозаключение Калоян Паргов.

Началото на Стратегическия институт за национални политики и хрумвания, като негови учредители, сложиха проф. доктор Боян Дуранкев, Валентин Николов, проф. доктор Ваня Добрева, член кор. проф. дфн Васил Проданов, акад. Васил Сгурев, проф. доктор Веселин Благоев, Димитър Пенков, доцент Димитър Генчев, Дора Янкова, проф. арх. Иван Данов, Калоян Паргов, доцент доктор Николай Цонков, доктор Таня Андреева – Райнова, Христо Господинов и дипломат Чавдар Минчев.

.

Членове на Общото заседание на СИНПИ са и проф. Андрей Захариев, Благовест Кирилов, доцент Боряна Бужашка, Валери Белчев, Васка Пенкова, член кор. Проф. Владко Панайотов, Георги Георгиев, Даниела Везиева, Дончо Атанасов, ген. Евгени Манев, Живко Живков, проф. доктор Захари Захариев, проф. доктор Здравко Попов, Ивайла Давидова, Иван Айолов, Иван Атанасов, Иван Велков, ст. н. с. доктор Лъчезар Костов, Мирослав Дамянов, Мирослав Каракашев, Мирослав Мурджов, Мирослав Стефанов, Михаил Михайлов, Николай Карафизиев, Николай Марков, проф. доктор Петранка Троянова, Пламен Милев, проф. доктор Стоян Проданов, Слави Аспарухов, Страхил Делийски, доцент доктор Татяна Буруджиева, Христо Монов и Юрий Асланов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР